Şcoala, o soluţie pentru mii de băcăuani de vârsta a doua

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Olteanu (45 de ani) este convinsă că şcoala pe care o urmează acum o va ajuta
Mariana Olteanu (45 de ani) este convinsă că şcoala pe care o urmează acum o va ajuta

La universităţile şi la postlicealele din Bacău sunt înscrişi mii de cursanţi trecuţi de 30 de ani. Majoritatea elevilor şi studenţilor „bătrâni“ caută să înveţe o specializare care să-i ajute să-şi găsească un loc de muncă.

Sute de băcăuani trecuţi de prima tinereţe se întorc pe băncile şcolii pentru a învăţa o nouă meserie.

Mariana Olteanu are 45 de ani şi este în primul an la Şcoala Postliceală Sanitară din Bacău. Se pregăteşte pentru a deveni asistentă de farmacie pentru că, spune ea, este o meserie de viitor şi îi va asigura un trai liniştit.

„Din tinereţe mi-am dorit să devin tehnician stomatolog, însă am lucrat până la urmă 28 de ani ca tehnician normator la o fabrică de prelucrarea lemnului, după care am intrat în şomaj când a dat compania faliment“, îşi aminteşte Mariana.

În prezent, deşi lucrează din nou la o firmă din comuna Luizi Călugăra, îşi face timp pentru a urma cursurile şcolii din Bacău. „Mi-am dat seama că, dacă nu mă reorientez, nu voi mai avea şansa de a mă reangaja niciodată pe un post mai bine plătit. Îmi împart timpul între serviciul de la Luizi, familia mea din Mărgineni şi şcoala din Bacău pentru că nu am altă opţiune“, a spus ea în continuare. Cazul Marianei nu este nici pe departe unul izolat.

Masterand la vârsta de 60 de ani

„La noi, 1.201 studenţi sunt trecuţi de 30 de ani. Dintre aceştia, 661 sunt femei. Toată lumea, fie vrea o nouă specializare în vederea reangajării, fie se specializează continuu pentru a-şi mări salariul de la locul de muncă deja existent“, a explicat Valentin Nedeff, rectorul Universităţii de Stat „Vasile Alecsandri“ Bacău. Din totalul studenţilor „bătrâni“, 439 fac cursuri de masterat. „Anul trecut am avut un student de 60 de ani, care s-a descurcat excelent“, a încheiat rectorul.

Băcăuanii care doresc să se respecializeze nu ocolesc nici cursurile Universităţii „George Bacovia“. „În ’92, când ne-am înfiinţat, am avut surpriza să constat că toţi studenţii mei erau cu vârsta peste 35 de ani şi implicit la a doua facultate. În prezent, doar 42% din cursanţi sunt la a doua tinereţe. Ei sunt cei mai harnici, chiar dacă urmează cursuri la ID“, a declarat Toader Gherasim, rectorul universităţii particulare.

Petronela Dudu,studentă: O persoană în vârstă este greu să se mai angajeze, chiar dacă a făcut încă o facultate.

Doina Călugăru,vânzătoare: Nu aş începe o şcoală după 40 de ani, pentru că e greu să mai găseşti un loc de muncă bun.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite