Învaţă să repare ţevi şi prize de pe Google

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băcăuanii care repară singuri ţevile defecte au nevoie de o trusă de scule
Băcăuanii care repară singuri ţevile defecte au nevoie de o trusă de scule

Pentru a face economii, zeci de băcăuani îşi repară singure instalaţiile electrice sau ţevile defecte din apartament. Tarifele practicate de profesionişti variază între 50 şi 100 de lei pentru o intervenţie. Cei care vor să meşterească ei înşişi prin casă învaţă de pe internet secretele meseriei.

Mulţi băcăuani şi-au luat gândul de a apela la un specialist pentru a rezolva diferite probleme care apar la instalaţiile de apă sau la cele electrice din casă din cauza preţurilor piperate.

Tarifele practicate de instalatori şi electricieni, care variază între 50 şi 100 de lei pentru o intervenţie, i-au determinat pe mulţi dintre bărbaţi, dar şi pe femei, să înveţe meseria pe cont propriu, ca să-şi repare fără ajutor robinetele, conductele de apă fisurate sau panoul electric.
„În ziua de azi nu-ţi mai permiţi dintr-un salariu de 800 de lei să plăteşti un instalator. Îţi ia cel puţin 50 de lei pe o vizită la domiciliu, plus banii care îi dai pe materialele pe care le înlocuieşte“, ne-a spus Neculai Asaftei, de 35 de ani.

Învaţă să schimbe prize de pe internet

Dacă vor să-şi monteze aplice, să schimbe prize sau instalaţii interioare,  zeci de băcăuani preferă să înveţe singuri meserie de pe internet. În acest fel, beneficiază de consultanţă gratuită, nu plătesc manopera, ci doar piesele noi din magazine. „Pe internet găseşti tot ce trebuie să ştii. Sunt forumuri unde oamenii povestesc cum au procedat în anumite situaţii şi dau sfaturi pertinente. Aşa am învăţat eu cum să repar instalaţia de apă de la chiuveta din bucătărie“, ne-a spus Mihai Ichim, băcăuan.

Autodidacţii spun că din casă nu trebuie să lipsească trusa de scule. „Pentru că piesele sunt scumpe eu mi-am cumpărat câte un cleşte sau o cheie franceză pe lună. Pentru strictul necesar investeşti cam 250 de lei“, ne-a explicat Bogdan Arvinte, de 27 de ani.

Improvizaţiile sunt  foarte riscante

Meseriaşii cu experienţă spun că improvizaţiile făcute „după ureche“ sunt riscante. „Poţi să te curentezi, dacă nu ştii ce instrumente să foloseşti la schimbarea unei prize sau să-ţi inunzi casa, dacă nu cunoşti garniturile potrivite pentru robinetul de la bucătărie sau baie. Oamenii cred că fac economie la bani, dar se trezesc că fac de mai multe ori aceleaşi reparaţii în casă deoarece au greşit d ela început. Tot acolo ies cu banii şi pierd timp“, a precizat Ionuţ Luncanu, electrician. Cu toate acestea, el recunoaşte că în mai bine de şase luni a primit de două ori mai puţine solicitări din partea clienţilor.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite