FOTO În localităţile băcăuane, cuvântul primarilor buni a fost respectat. Cum au votat alegătorii în comunele cu edili „traseişti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Benea, preşedintele PSD Bacău dar şi al Consiliului Judeţean a sprijinit comunele în care primarii au trecut în barca PSD-PC-UNPR-PLR
Dragoş Benea, preşedintele PSD Bacău dar şi al Consiliului Judeţean a sprijinit comunele în care primarii au trecut în barca PSD-PC-UNPR-PLR

Primarii care au avut susţinerea masivă a electoratului la alegerile locale au reuşit, de regulă, să convingă electoratul cum să voteze. Este cazul primarului Bogdan Popa, din Stănişeşti, ales cu 70% ca primar liberal şi care a reuşit după trecerea la PSD să covingă 76% dintre locuitorii comunei să voteze cu Victor Ponta. Un caz similar este şi al primarului din Sănduleni, fost liberal, care a obţinut 73% pentru candidatul PSD-PC-UNPR-PLR.

Majoritatea edililor care au trecut în barca PSD-PC-UNPR -PLR afirmă că nu regretă decizia. În Partidul Naţional Liberal (PNL) au existat mai mulţi primari care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de modul în care fostul preşedinte al partidului, Romeo Stavarache, înţelege să-şi onoreze promisiunile şi să le acorde sprijinul. Incertitudinea acestora a crescut mai ales după ce edilul Stavarache a fost arestat pentru grave fapte de corupţie. 

Astfel, în perioada interimatului lui Ionel Palăr, ca efect, au migrat mai mulţi primari către PSD şi UNPR. „Nu comentez motivele pentru care unii primari liberali au plecat, fără să înţeleagă raţiunea democraţiei, de a fi în opoziţie şi apoi la putere. Au fost motive obiective şi subiective. Unii au şi mai multe mandate şi au stat cât le-a fost bine. Mai lăsăm să se liniştească treburile şi apoi vom vedea ce este de făcut“, a precizat Ionel Palăr, copreşedintele Alianţei Creştin Liberale (ACL) şi lider interimar al PNL Bacău.

 Edilii care au plecat au obţinut însă sume de bani de la Consiliul Judeţean Bacău, condus de social democratul Dragoş Benea, pentru drumuri şi şcoli.

Primarul comunei Stănişeşti, Bogdan Popa (46 de ani), inginer horticultor, a intrat în politică în 2008, ca liberal şi tot atunci a ajuns şi primar, nu prin sprijinul acordat de partid, ci mai ales că este un om apreciat al locului. După şase ani, edilul şi-a dat seama că oamenii din PNL care au promis că vor ajuta comuna, că vor repara drumurile, că vor promova proiecte cu finanţare europeană, nu au făcut nimic. „Nu am plecat din PNL din cauza doctrinei sau a siglei, ci din cauza unor oameni, care au ignorat cu totul promisiunile faţă de cetăţenii comunei Stănişeşti. Mi-am dorit să fac mai mult pentru ei, de aceea am luat această decizie de a trece la PSD, decizie pe care nu o regret“, a spus edilul. Bogdan Popa a fost ales în 2012 cu 70% din voturile populaţiei iar la alegerile prezidenţiale, în turul doi, a obţinut 76% pentru Victor Ponta.

Ovidiu Ivanciu (50 de ani), primarul comunei Răchitoasa, a trecut de la PNL la PSD, după aproape opt ani de liberalism. Lipsa fondurilor pentru proiectele de infrastructură a fost principalul motiv pentru trecerea la social democraţi. Deşi liberal până acum două luni, a obţinut la alegerile prezidenţiale 78% pentru Victor Ponta. „Am obţinut 78% pentru Victor Ponta şi 22% pentru Iohannis. M-aş fi bucurat să fie invers. În 2008 am ieşit primar prima oară, apoi am fost reales în 2012, la PNL. Am trecut recent la PSD pentru fonduri. Şi da, am primit. Este o licitaţie la o şcoală, la un drum. Acum, că-mi pare rău, cine mă mai crede? Am vrut să fac ceva pentru comuna mea, să las ceva după mine, de asta am schimbat partidul“, a spus Ovidiu Ivanciu. 

O altă comună în care primarul a ales să treacă de la PNL la PSD este Sănduleni. Petrea Clopotaru (43 de ani) face politică de puţin timp. Înainte a fost profesor de matematică şi directorul Şcolii nr 1 din Sănduleni. „Nu regret absolut deloc. Asta a fost decizia mea, rămân acum în PSD. 73,2% dintre cetăţenii comunei au votat Victor Ponta“, a spus primarul Clopotaru.

Primarul Laurenţiu Munteanu (51 de ani) din Blăgeşti a trecut de la PNL la PSD, odată cu Ordonanţa lui Liviu Dragnea. A făcut parte din echipa lui Romeo Stavarache şi la Partidul Umanist Român. În comună, fostul liberal a obţinut 60% pentru Victor Ponta. „Dacă îmi pare rău că am trecut la PSD, ce mai pot face acum? Mergem înainte cât se mai poate. Mi-am încercat puterea. A fost uşor că mare lucru nu am făcut în campania asta!“, a spus Laurenţiu Munteanu.

Comunele în care primarii au trecut la PSD sau UNPR au obţinut mai mulţi bani de la Consiliul Judeţean Bacău. Recent, de la Consiliu au plecat spre comune 13, 926 milioane de lei, din care 4,926 milioane pentru achitarea arieratelor şi sume defalcate din impozitul pe venit şi TVA pentru cofinanţarea proiectelor de infrastructură iar restul de 9 milioane, pentru drumuri comunale. Edilii care au părăsit barca PNL-PDL au primit, de regulă, alocări mai mari, în medie cu aproape 100 de mii de lei. Totodată, pe linie de partid, s-au deschis porţi către aprobarea unor proiecte de interes local, cum ar fi modernizarea unor şcoli, dar şi proiecte finanţate din fonduri europene.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite