9 mai, semnificaţii istorice: „Ziua Independenţei României“, „Ziua Victoriei“ şi „Ziua Europei“. Evenimente organizate la Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Garnizoana Bacău anunţă organizarea unor evenimente şi manifestări cultural –istorice pentru marcarea triplei semnificaţii pentru poporul român a zilei de 9 mai. 1877, 1945 şi 1949 sunt anii în care ziua de 9 mai a căpătat semnficaţii profunde pentru cetăţenii statului român.

Ziua de 9 mai nu va trece total neobservată în Bacău. Garnizoana Bacău anunţă câteva activităţi menite de a puncta importanţa zilei de 9 mai pentru români şi europeni. „Cu acest prilej, în perioada 08-09 mai 2017, în Garnizoana Bacău se desfăşoară următoarele activităţi:
în data de 08 mai 2017, începând cu orele 11.00, Garnizoana Bacău în colaborare cu Complexul Muzeal ,, Iulian Antonescu” organizează un simpozion în incinta muzeului; în data de 09 mai 2017, începând cu orele 11.00, garnizoana Bacău în colaborare cu Asociaţia Naţională Cultul Eroilor ,, Regina Maria” şi cu Primăria municipiului Bacău organizează un ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori în Parcul Trandafirilor din  municipiului Bacău, la bustul Eroului Constantin Ene“, se arată în comunicatul semnat de plutonierul major Crina Cristofor, care răspunde de comunicare şi relaţii publice în Garnizoana Bacău.

Războiul română-ruso-turc din 1877, numit şi Războiul de Independenţă, a produs ruptura definitivă a ţărilor române în raportul de vasalitate faţă de Imperiul Otoman. Mult mai numeroasă, armata Imperiului Rus, susţinută de militarii români, reuşesc să învingă turcii. Mihail Kogălniceanu proclamă independenţa României pe 9 mai 1877.

Independeţa nu a fost privită cu prea multă simpatie de marile puteri ale Europei dar a fost recunoscută, un an mai târziu, odată cu semnarea Tratatului de la Berlin, când i s-a recunoscut implicarea militară, decisivă pentru limitarea puterii Imperiului Otoman.

9 Mai 1945-„Ziua Victoriei“ este momentul capitulării Germaniei naziste. Au semnat actul de capitulare Germania, prin generalul Alfred Jodl, Uniunea Sovietice,  generalul-maior Ivan Susloparov şi SUA, prin generalul Beddel Smith. Ziua Victoriei, care ,archează finalul celui de-al Doilea Război Mondia, este serbată prin ample manifestări şi acum atât de ţările nordice, dar mai ales de Federaţia Rusă şi statele aflate sub influenţa ei.

image

9 mai 1949 –„Ziua Europei“. România serbează data de 9 mai şi ca „Ziua Europei“, mai ales după momentul intrării în Uniunea Europeană, în 2007. Sunt două momente care s-au produs în preajma acestei zile şi care reprezintă pietrele de temelie ale Uniunii. Consiliul Europei ia naştere în 1949 iar Uniunea Europeană se defineşte ca spaţiu al unor interese comune, în 1950, odată cu înfiinţarea CECO (Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului). Pentru cele 27 de state din UE, „Ziua Europei“ este simbol al toleranţei şi unităţii europene.

Uniunea europeana FOTO IPN
Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite