16 suspecţi în dosarul de luare de mită în care a fost arestată şefa DSVSA Bacău, Carleta Bodea. Veterinarii se îndulceau cu atenţii, cadouri şi mită

16 suspecţi în dosarul de luare de mită în care a fost arestată şefa DSVSA Bacău, Carleta Bodea. Veterinarii se îndulceau cu atenţii, cadouri şi mită

Zeci de veterinari băcăuani au dat declaraţii la DNA Bacău, în dosarul de luare de mită al şefei lor, Carleta Bodea FOTO Mircea Merticariu

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Bacău continuă audierile în dosarul în care a fost întemniţată pentru 30 de zile Carleta Carmen Bodea, director al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Bacău. Oamenii Legii au înregistrări video, audio şi mai multe mărturii care se referă la atenţiile primite de veterinari şi la diferite cazuri de luare de mită.

Carleta Bodea, la prima audiere, a negat acuzaţiile pe care procurorii i le aduc, de luare de mită, de folosire contra unor foloase materiale a unor informaţii care nu sunt destinate publicului şi instigare la abuz în funcţie. Avocatul Vasile Agapie, care o reprezintă la această fază a măsurii preventive şi urmăririi penale, afirmă că în dosar sunt probe video şi audio, de pe urma unei acţiuni de supraveghere tehnică de amploare.  „Acum am reuşit să trec prin dosar, superficial, deoarece este foarte gros. Are opt volume. Din câte am văzut, mai sunt încă 16 persoane suspecte în dosar. Se fac audieri, cercetările continuă. Din câte reţin, cazul la care fac referire procurorii se referă la concesiunea veterinară de la Răcăciuni, unde apare numele doctorului Vasiliu, de la Sărata. Sunt mai multe mărturii în care se afirmă că directorul DSVSA ar fi primit unele atenţii. Acum, dialogurile din înregistrări sunt interpretabile. Iniţial, clienta mea, neştiind dosarul, a negat orice vină. Urmează să clarificăm la ce fac referire dialogurile din interceptări, dacă e vorba de atenţii sau luare de mită“, a spus avocatul Vasile Agapie.
 
Potrivit actelor din dosar, văzute de avocat, procurorii DNA Bacău s-au sesizat din oficiu, după ce a ieşit la iveală că directorul Carleta Bodea îşi umplea sacoşile de atenţii de la un magazin alimentar. Mai mult, există şi declaraţii din partea unor martori, în afara celor menţionate în comunicatul DNA, care se referă la o atenţie de 200 de euro. Una dintre persoanele cunoscute în dosar este medicul veterinar Dumitru Vasiliu, de la Sărata, care a încercat să obţină informaţii pentru licitaţia care priveşte concesionarea serviciilor sanitar veterinare la Răcăciuni. Totodată, există mărturii faţă de un medic de la Scorţeni, care a obţinut o concesiune la Pârjol. „Sunt mai multe cazuri. Din ce am reţinut din dosar, unele sunt la limita între cadou, atenţie şi luare de mită. Nu am văzut ca doamna Bodea să fi pretins ceva de la cineva“, a mai spus avocatul Agapie. 
 
Dosarul în care a fost reţinută Carleta Bodea a blocat o bună parte din activitatea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Bacău. Aproape zilnic sunt chemaţi la audieri inspectori veterinari, medici concesionari dar şi oameni de afaceri din domeniul alimentaţiei publice. 
 
Purtătorul de cuvânt Gheorghiţă Vlad, şeful direcţiei de Igienă şi Siguranţa Alimentelor, afirmă că nu pot fi furnizate informaţii referitoare la persoanele suspecte în dosar şi nici la concesiunile care s-au scos la licitaţie la final de an. Pe 12 ianuarie  Carleta Bodea a fost reţinută, iar pe 13 ianuarie a primit mandat de 30 de zile de arest preventiv. Din data de 14 ianuarie, instituţia este condusă interimar de Niky Liviu Vrabie, care ocupa înainte de această dată funcţia de director adjunct. . 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: