Zeci de animale, găsite moarte pe un câmp din judeţul Arad: „Otrava este una foarte puternică”

Zeci de animale, găsite moarte pe un câmp din judeţul Arad: „Otrava este una foarte puternică”

Autorităţile au fost alertate de administratorul fondului de vânătoare pe care au fost găsite animalele

Mai multe animale sălbatice au fost găsite moarte pe câmp în zona Şemlac. Autorităţile suspectează că animalele au murit din cauza substanţelor folosite de agricultorii din zonă.

Administratorii fondului de vânătoare 8 Pereg din judeţul Arad au găsit pe câmp zeci de animale moarte, cel mai probabil din cauza otrăvii folosite pentru combaterea rozătoarelor. Potrivit aradon.ro, vânătorii au găsit la o primă verificare 40 de iepuri şi alte animale decedate. „„În data de 10 noiembrie au fost semnalate primele probleme. Am găsit aproape 40 de iepuri morţi. Dar nu numai iepuri. Au mai fost şi vreo 7-8 ulii, vulpi, ţărci, fazani. Am descoperit, pe terenurile agricole, otravă pentru dăunători, pentru rozătoare. Doar că otrava nu a fost folosită conform legii. Aceasta a fost încărcată în utilajele pentru împrăştiat îngrăşăminte şi, ulterior, a fost împrăştiată pe sute de hectare de teren. Asta în condiţiile în care legea precizează foarte clar că otrava pentru dăunători trebuie pusă în găurile de şoareci sau de şobolani, după care acele găuri trebuie acoperite”, a declarat pentru aradon.ro, administratorul fondului de vânătoare Alexandru Must.

Potrivit sursei citate, spre deosebire de alţi ani, când otrava ataca doar animalele care o consumau, anul acesta substanţa folosită este mult mai agresivă şi le afectează şi pe animalele de pradă care consumă şoarecii sau iepurii infestaţi. „Uliii şi vulpile care sunt animale prădătoare şi care au mâncat şoarecii şi iepurii morţi au murit, la rândul lor, şi ei. Otrava este una foarte puternică dacă reuşeşte să omoare şi prădătorii. Mai mult, uliii au fost găsiţi morţi la numai câţiva metri distanţă de iepurele din care au mâncat. Vă daţi seama cât de nocivă este această otravă şi cât de puternică este”, a mai declarat Alexandru Must pentru aradon.ro.

Situaţie similară şi în Timiş

O situaţie similară celei din zona Şemlac a fost înregistrată şi în Timiş, unde au fost găsite pe camp mai multe animale moarte, tot din cauza otrăvii folosite în agricultură. Comisarii Gărzii de Mediu au descoperit că pe o suprafaţă cultivată de o firmă agricolă din Liebling au fost aplicate substanţe de combatere a rozătoarelor direct pe câmp. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările