VIDEO Un actor a fost conducătorul Revoluţiei din Arad, dar şi preşedinte al Consiliului Judeţean şi al CPUN Arad

VIDEO Un actor a fost conducătorul Revoluţiei din Arad, dar şi preşedinte al Consiliului Judeţean şi al CPUN Arad

Actorul Valentin Voicilă FOTO family2fam.wordpress.com

Actorul Valentin Voicilă a fost conducătorul Revoluţiei din Arad, dar şi fost preşedinte al Consiliului Judeţean Arad şi al CPUN Arad.

Ştiri pe aceeaşi temă

Valentin Voicilă s-a născut în anul 1958, în oraşul Brăila. Revoluţia din anul 1989, l-a prins la Arad. El s-a implicat direct în evenimentele din decembrie.

Valentin Voicilă a preluat conducerea judeţului în data de 22 decembrie şi a ajuns în Parlamentul României ca preşedinte al C.P.U.N. (Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională) Arad, C.F.S.N. Arad.

„Nu eram membru al partidului Frontul Salvării Naţionale. Având această funcţie, am votat sute de legi care vizau schimbarea în toate compartimentele vieţii în România; la nivel economic, politic, al relaţiilor externe, deci pot spune că am fost unul dintre cei care s-au luptat pentru aşezarea democraţiei în România. La nivel local, în perioada respectivă am contribuit la deschiderea unor biserici, deşi nu eram neoprotestant. Au fost multe solicitări pentru a se construi, pentru a se deschide biserici şi am aprobat acest demers şi mai mult, am pus, ca să spun aşa, piatra de temelie pentru liceul creştin din Arad. La nivelul relaţilor româno-maghiare, în calitate de preşedinte al consiliului Arad, am făcut primii paşi înspre o  colaborare la nivel local şi extern; înfrăţirea cu judeţul Bekeş din Ungaria. Schimbările au fost majore. Am fost invitat în Franţa, lângă Paris, tocmai pentru o înfrăţire între judeţul Arad şi spaţiul economic, extrem de bine cotat, Ivri. Apoi am fost invitat în Italia, la Verona, unde am semnat înfrăţirea între judeţul Arad şi regiunea Veneto, cu capitala la Verona, care cuprinde şi oraşul Veneţia”, a declarat Valentin Voicilă într-un interviu postat pe family2fam.wordpress.com.

Acesta mai spune că nu a conştientizat poziţia lui de lider.

. „Eram atât de ocupat, atât de obosit, încât niciodată nu mi-am pus această problemă. După ce am părăsit conducerea judeţului, am realizat că viaţa mea atinsese cote nebănuite şi fără să vreau, am intrat în istoria oraşului Arad, având o funcţie  foarte importantă şi care peste timp, va cântăti greu, atunci când se va citi istoria acelor vremuri”, a mai mărturisit Valentin Voicilă.

Acesta s-a născut într-o familie de oameni simpli, o familie de creştini ortodocşi. El a urmat Facultatea de Teatru şi Cinematografie din Bucureşti. Printre cei cu care s-a pregătit pentru intrarea la facultate a fost actorul Florin Piersic. În primul an a avut şansa să-l aibe profesor pe marele actor Amza Pellea. Timp de patru ani, ca student, a jucat la Teatru Bulandra, alături de: Gina Patrichi, Octavian Cotescu, Tamara Buciuceanu şi alţii. După terminarea facultăţii a lucrat la Teatrul dramatic din Baia Mare,  apoi a venit la Arad, unde s-a căsătorit.

Acesta mărturiseşte că a trăit experienţe unice în Decembrie 1989. Totul a început în seara zilei de 20 decembrie, când a ascultat un material prezentat la Europa Liberă, care ilustra situaţia de la Timişoara. „Acolo se trăgea, mureau oameni. Strigătele lor, nevoia lor de ajutor, m-au determinat ca a doua zi, în 21 decembrie să spun: dacă în Arad va fi o schimbare, o dorinţă a oamenilor de a se ridica împotriva dictaturii Ceauşescu, voi fi în primele rânduri”, spune Valentin Voicilă.

Cât despre funcţia ocupată atunci acesta afrimă: „Funcţia mea de atunci, de preşedinte C.P.U.N. Arad, C.F.S.N. Arad însemna de fapt un cumul de funcţii. Ea reprezenta echivalentul primarului de astăzi, al parlamentarului de astăzi – pentru că am fost în primul parlament al României, adică în C.P.U.N. – dar şi echivalentul prefectului de astăzi”.

 

Vă mai recomandăm: Barbu Dănescu, primul preşedinte CFSN Constanţa, a murit. Revoluţionarul a încercat să salveze nişte copii de la înec
 

Ce făceau serviciile secrete la Revoluţie? Între „arest” în propriile birouri şi verificările celor mai aberante informaţii

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările