Viaţă de hacker arădean: „Guccifer“, reţinut a doua oară

Viaţă de hacker arădean: „Guccifer“, reţinut a doua oară

„Guccifer“, la prima arestare, pe vremea când se numea „Micul Fum”. FOTO: Arhivă Adevărul

„Guccifer“, cel care ar fi spart conturile de e-mail ale lui Colin Powell şi George Maior, a fost ridicat de mascaţi miercuri dimineaţa. Bărbatul se numeşte Marcel Lazăr Lehel şi a mai fost condamnat o dată pentru infracţiuni informatice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Marcel Lazăr Lehel are 43 de ani şi locuieşte în satul Sâmbăteni, din comuna arădeană Păuliş. Bărbatul, cunoscut în lumea „piraţilor virtuali“ sub aliasul „Guccifer“, a mai fost în atenţia presei şi a justiţiei în 2011, când a spart mailurile altor vedete. Pe atunci, îşi spunea „Micul Fum“. Arădeanul a fost ridicat miercuri de DIICOT, în urma unei percheziţii, fiind suspectat că a spart conturile de e-mail şi de Facebook ale unor persoane importante din toată lumea, cum ar fi generalul şi diplomatul american Colin Powell, directorul SRI George Maior, membri ai familiilor Bush, Rockefeller şi oficiali ai administraţiei Obama.
 
Arădeanul a copiat date de pe conturile de e-mail pe care le-a spart, date pe care le-a făcut publice pe Facebook. „Învinuitul a accesat în mod repetat şi fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice, şi a divulgat conţinutul corespondenţei către public“, spune comunicatul DIICOT.
 
Cine este „Guccifer“
 
După ce „Guccifer”, sau „Micul fum”, cum mai este cunoscut Marcel Lazăr Lehel, a fost reţinut miercuri pentru 24 de ore, primarul din comuna Păuliş s-a deplasat la faţa locului pentru a vedea care este situaţia. „În dimineaţa de miercuri am fost şi eu la Sâmbăteni. Toată lumea îl descrie la fel cum îl ştiam şi eu, ca un om liniştit, care stă mai mult în casă. El este venit din Bihor la noi. Am auzit că toată ziua şi-o petrecea la calculator“, a declarat primarul comunei Păuliş, Petru Nicoară.
O bună parte dintre vecinii lui „Guccifer“ spun că nu îl cunosc şi că nu ştiu nimic despre această familie. În urmă cu câţiva ani, soţia lui a fost angajată la un centru comerical din Arad, iar el a fost o perioadă taximetrist. „Erau oameni cumsecade. Soţia lui venea des la alimentară. Pe el nu l-am prea văzut. Era un om liniştit“, spun vânzătoarele de la alimentara din sat.
 
CNP-ul lui Obama
 
Sub pseudonimul „Guccifer”, Marcel Lazăr Lehel l-a „ţintit” chiar pe cel mai puternic om al planetei, preşedintele american Barack Obama. Hacker-ul a aflat mai multe date personale despre Obama, publicând pe internet inclusiv codul numeric personal al acestuia, ceea ce americanii numesc „social security number”.
 
Cea mai însemnată „lovitură  informatică“ a hacker-ului arădean a fost postarea pe contul său de Facebook a unei posibile corespondenţe dintre europarlamentarul PSD Corina Creţu şi fostul secretar de stat din timpul administraţiei Bush, Colin Powell. În aceste e-mailuri, Creţu îl numea pe Powell „dragostea vieţii mele”, sugerând că scrie despre o poveste de dragoste mai veche. 
 
A lovit în vedetele Pro
 
Marcel Lazăr Lehel a activat ca hacker şi sub numele de „Micul Fum“. El a fost acuzat că, între octombrie 2010 şi iulie 2011, a „spart” conturi de e-mail şi de Facebook aparţinând mai multor vedete din trustul „Pro”, dar şi ale altor personaje cunoscute. „Micul fum” a făcut publice atunci mai multe conversaţii private, a postat pe internet mai multe poze personale ale vedetelor, inclusiv unele în care apăreau semi-nud, a dezvăluit pe Facebook numerele de telefon ale Andreei Marin şi Andreei Esca. Pe 8 februarie 2012, hackerul „Micul fum” a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, de către Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti.
 
Mesajul cifrat al SRI către „Micul Guccifer“
 
„Micul Guccifer va fi prins şi va fi judecat după legile în vigoare“. Aceasta a fost declaraţia plină de înţeles a şefului SRI, George Maior (foto), la doar câteva ore după ce s-a aflat că hackerul i-a spart şi lui contul de mail. Practic, Maior a transmis printre cuvinte că SRI ştie cine este Guccifer, că este român şi că utilizează şi pseudonimul “Micul Fum”, de unde a apărut şi noul apelativ folosit de Maior, fiind o combinaţie între cele două nume de scenă ale arădeanului Marcel Lehel Lazăr. Acţiunea de identificare a lui Guccifer a fost una exclusivă SRI, iar cooperarea cu autorităţile din SUA a avut loc strict pe atacurile arădeanului la mailurile personalităţilor din state.
 
Şi reporterii Adevărul au avut o bănuială că hackerul este de origine română după ce în internetul ascuns (darknet) au descoperit o conversaţie în limba română între două persoane, una oferindu-i celeilalte spre vânzare arhiva de 7 Gigabytes a lui Guccifer, ce conţine informaţii extrase de pe conturi de mail ale unor personalităţi din întreaga lume. Posibilul cumpărător, numit „Sconci“ în conversaţie, pare să locuiască în Cluj.
 
 

Citeşte şi:

 
Hackerul „Micul Fum”, Guccifer pe numele lui adevărat Marcel Lehel Lazăr, de 43 de ani, care a spart de-a lungul anilor  conturile de mail ale mai multor vedete şi persoane importante a rămas tot un necunoscut pentru localnicii din Sâmbăteni, comuna Păuliş, judeţul Arad unde locuia.
 
 
Hackerul Guccifer, care a spart adresa de e-mail a şefului Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior,  a fost săltat de procurorii DIICOT din Arad, în urma unei percheziţii domiciliare. Guccifer, suspectat că a accesat în mod repetat şi fără drept conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România şi din străinătate, este recidivist, fiind deja condamnat definitiv pentru acţiuni similare.
 
 
George Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii, face parte din cele mai noi victime ale cunoscutului hacker, Guccifer, specializat în spargerea căsuţelor de email ale politicienilor din întreaga lume. Potrivit ultimelor informaţii, şefului SRI i-a fost accesat abuziv contul Yahoo de mail şi i s-a schimbat parola de acces.
 
 
Corina Creţu şi Colin Powell nu au fost singurele victime ale hackerului cunoscut sub numele de „Guccifer“. Pe lista sa apar personalităţi politice de marcă, precum fostul preşedinte american George W. Bush, Tony Blair sau Hillary Clinton.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: