Un inspector şcolar şi o profesoară, acuzaţi de trafic de influenţă la bacalaureat, au fost trimişi în judecată

Un inspector şcolar şi o profesoară, acuzaţi de trafic de influenţă la bacalaureat, au fost trimişi în judecată

Mihai Spânu

Procurorii au finalizat rechizitoriul şi i-au trimis în judecată pe fostul inspector şcolar general adjunct din Arad, Mihai Spânu, şi pe profesoara de limba română Lavinia Biţ, de la Liceul Tehnologic “Iuliu Maniu” din Arad, fiind acuzaţi de trafic de influenţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mihai Spânu este acuzat de trafic de influenţă în 23 de cazuri în care ar fi primit bani pentru a ajuta candidaţi să promoveze examenul de bacalaureat, iar profesoara Lavinia Biţ în opt cazuri.

Potrivit Mediafax, Spânu şi-a recunoscut faptele şi ar putea beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. În acelaşi dosar a mai fost implicat şi fostul inspector şcolar, Simona Crâsnic, care, însă, este cercetată într-un dosar separat, pentru că procurorii au disjuns cauza.

Spânu a cerut Tribunalului Arad să îi fie înlocuită măsura arestării la domiciliu cu cea a controlului judiciar, însă judecătorii au respins cererea, astfel că fostul inspector va fi arestat la domiciliu cel puţin până în 27 august. Simona Crâsnic şi Lavinia Biţ sunt cercetate în stare de libertate.

În legătură cu acest caz sursele judiciare, potrivit mediafax, afirmă că vor mai fi cercetate aproximativ o sută de persoane, de la profesori intermediari ai mitei, la părinţi ai unor candidaţi care au plătit pentru promovarea examenului de bacalaureat.

Amintim că Mihai Spânu, Simona Crâsnic şi Lavinia Biţ au fost ridicaţi de la domiciliu în noaptea de 29 spre 30 iunie, înaintea desfăşurării probelor scrise ale bacalaureatului, de către procurorii arădeni. Anchetatorii au ridicat de la casele celor trei profesori sume importante de bani, 10.000 de euro, dar şi liste cu elevii care urmau să fie admişi în urma examenului de bacalaureat şi pixurile pregătite de profesori pentru a comite faptele (a identifica lucrările în funcţie de ustensilele de scris şi pentru a modifica lucrările). Procurorii care instrumentau dosarul spuneau că lucrările elevilor care ar fi dat mită ca să promoveze bacalaureatul urmau să fie completate cu răspunsuri corecte de către dascăli, după ştergerea răspunsurilor greşite.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, inspectorii Mihai Spânu şi Simona Crîsnic şi profesoara Lavinia Biţ ar fi primit de la elevi sume cuprinse între 300 şi 500 de euro pentru a-i ajuta să promoveze examenul de bacalaureat. Anchetatorii au declarat că pentru fiecare probă se cerea între 300 şi 500 de euro, iar suma creştea cu 50-100 de euro pentru fiecare punct în plus. Candidaţii ar fi plătit şi 900 de euro pentru a promova bacalaureatul în acest fel.

 

Vă mai recomandăm: UPDATE Adjunctul şefului Inspectoratului Şcolar Arad, suspectat că ar fi luat mită la bacalaureat, arestat preventiv pentru 30 de zile

Inspectorul şcolar general adjunct din Arad, Mihai Spânu, a fost arestat preventiv la domiciliu pentru 30 de zile, au decis magistraţii luni seară. Acesta a fost acuzat de procurori de trafic de influenţă, după ce ar fi primit între 300 ş 500 de euro de la elevi pentru a-i promova la examenul de Bacalaureat. Mai mult, ministrul Educaţiei a decis luni demiterea acestuia.

UPDATE BAC 2014 Adjunctul şefului Inspectoratului Şcolar Arad, suspectat că ar fi luat mită la Bacalaureat, în arest preventiv la domiciliu 30 de zile

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a decis demiterea inspectorului şcolar general adjunct din Arad, Mihai Spânu, fiind suspectat de trafic de influenţă după ce ar fi primit între 300 şi 500 de euro de la elevi pentru a-i promova la examenul de Bacalaureat. Magistraţii au decis luni seară arestarea preventivă pentru 30 de zile, la domiciuliu în cazul lui Spânu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările