VIDEO Un film regizat de o arădeancă, recompensat cu marele premiu la Sarajevo

VIDEO Un film regizat de o arădeancă, recompensat cu marele premiu la Sarajevo

Echipa care a participat la realizarea acestui film  FOTO pagina de film

Un scurtmetraj regizat de o arădeancă a fost recompensat cu marele premiu al secţiunii Sarajevo City of Film (care promovează regizori tineri din regiune), la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului de Film de la Sarajevo, care are loc în perioada 16 – 24 august.

Este vorba despre filmul „Vacanţă la malul mării” („Holiday at the seaside”), regizat de Cristina Groşan, o arădeancă absolventă a Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca. Aceasta este şi co-scenarist al filmului, alături de Ştefan Statnic.

Filmul care a fost proiectat în cadrul cinematecii Open Air în faţa unui auditoriu de 3.000 de persoane, la Sarajevo, arată o zi din viaţa unei familii care se pregăteşte să plece în concediu la mare. Amalia, fiica de 13 ani, se confruntă cu prima ei menstruaţie. Având o mamă severă şi distantă, Amalia încearcă să gasească singură soluţii. Dar curând, menstruaţia va fi cea mică problemă pe care o are Amalia.

În rolul Amaliei o putem vedea pe tânăra Mara Purza (elevă a Liceului „Dimitrie Ţichindeal” din Arad), iar in rolul părinţilor pe Andreea Vasile (Bucureşti) şi Ştefan Statnic (Arad). Echipa creativă a fost compusă şi din tineri cineaşti maghiari, filmul fiind editat de Anna Meller şi produs de Dora Nedeczky. Alex Trăilă, un tânăr producător aflat în al treilea an în echipa de la Sarajevo, s-a ocupat de dezvoltarea proiectului încă din faza iniţială.

Filmarile s-au desfasurat în Sarajevo, filmul fiind unul din cele trei selectate în 2013 pentru finanţare în cadrul programului Sarajevo City of Film, iniţiat de Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo.
Conform site-ului paginadefilm.com, secţiunea „Sarajevo City of Film” din cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo este asemenea unui program de mentorat/rezidenţă, unde proiectele aflate în preselecţie sunt dezvoltate sub tutela unui mentor, pe parcursul a 30 de zile.

Versiunile finale ale scenariilor sunt trimise pentru jurizarea finală iar finanţare primesc doar 2-3 proiecte în fiecare an.

„O vacanţă la malul mării” a fost filmat în Sarajevo în luna aprilie a acestui an.

Juriul a decis în unanimitate ca premiul cel mare al secţiunii „Sarajevo City of Film”, în valoare de 2.000 de euro, să revină filmului românesc „O vacanţă la malul mării”.

Holiday at the Seaside (teaser) from Akos Nyoszoli on Vimeo.

Vă mai recomandăm: VIDEO Filmul „Despre oameni şi melci“, premiat la Festivalul de Film de la Palic (Serbia)

Mirela Oprişor şi Paul Negoescu fac parte din juriul Festivalului de la Sarajevo

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: