Un actor arădean, despre Radu Beligan: „Făcea totul cu mare iubire“

Un actor arădean, despre Radu
Beligan: „Făcea totul cu mare iubire“

Zoltan Lovas are 46 de ani FOTO arhivă personală

Actorul arădean Zoltan Lovas îşi aduce aminte cu mare drag de maestrul Radu Beligan. Chiar dacă au trecut ani de când nu s-au mai întâlnit, arădeanului i-au rămas în minte cuvintele rostite de el.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este vorba despre două întâmplări. Una petrecută în Bucureşti, iar cealaltă la Arad.

„Îmi aduc aminte că era prin anul 2001, când făceam repetiţii la Teatrul Naţional din Bucureşti, iar la amiază ne duceam toţi să luam masa la un restaurant de lux din capitală, unde se servea meniul zilei. Chelnerii ne aduceam felul întâi (supa, ciorba) şi apoi imediat felul doi. Atunci Radu Beligan le spunea «Băieţi, dragi mei, nu serviţi aşa de repede, mai rar, că nu suntem la cantină»”, spune Zoltan Lovas.

O altă întâmplare s-a petrecut la Teatru de Stat din Arad când avea loc un festival în limba engleză. „Eram şi eu şi el în juriu. La un moment dat pleacă din lojă şi se duce în sală până aproape de scenă. L-am întrebat de ce a făcut acest lucru şi a spus că «s-a dus să vadă actorul şi să simtă ce face el pe scenă». Îmi aduc aminte că făcea totul cu mare iubire. De asemenea, era şi foarte iubit de către tineri”, mai îşi aminteşte arădeanul. Zoltan l-a văzut prima dată pe scenă pe Radu Beligan când avea el 16 ani. De atunci l-a reîntâlnit de nenumărate ori. 

Radu Beligan avea o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. A fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între anii 1961 şi 1969, şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, între 1969 şi 1990. Totodată, a fost profesor la Institutul de Teatru şi Film, între 1950 şi 1965, şi a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, în semn de recunoaştere a activităţii sale în domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan şi Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer, din partea Franţei. A fost Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Actorul Radu Beligan a primit în 2011 o stea pe Aleea Celebrităţilor – Piaţa Timpului, spaţiul bucureştean dedicat marilor valori ale filmului şi scenei româneşti. În februarie 2014, Radu Beligan a fost inclus într-un top al celor mai puternice o sută de personalităţi din lume din domeniul divertismentului.

 

Vă mai recomandămBiografia uitată a lui Radu Beligan: „Nu pot să-l înjur pe Ceauşescu, el mi-a dat bani să fac Teatrul Naţional“

Actorul Radu Beligan era cetăţean de onoare al judeţului Vrancea: „Dorinţa lui era să moară pe scenă, acolo unde a trăit o viaţă“
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: