Trei greşeli care pot duce la înec. Cum le putem evita

Trei greşeli care pot duce la înec. Cum le putem evita

Trebuie avute în vedere câteva reguli pentru a evita o tragedie. Foto adevarul.ro

În perioada anotimpului cald, toţi oamenii apelează la scăldat din dorinţa de a se răcori. Acesta implică şi anumite riscuri, nu puţine fiind cazurile de înec.

Ştiri pe aceeaşi temă

Medicul arădean Otilia Ţigănaş explică trei dintre greşelile pe care le fac cei ce ajung victime ale scăldatului: greşeala termică, greşeala mecanică şi greşeala de fond.

„Greşeala termică înseamnă aruncarea înfierbântat în apă rece, lucru care poate ucide. Fenomenul îl numim hidrocuţie, este pierderea conştienţei/sincopă la contactul corpului cald cu apa rece.

Aşadar, mai ales înfierbântaţi de razele solare, faceţi mereu o pregătire la intrarea în apă. Udare progresivă, stropire pe braţe/piept… vă rog să nu riscaţi tinereşte catastrofe aruncându-vă-n valuri, fiindcă hidrocuţia nu-i determinată de vârsta înaintată, boala de inimă, tensiune sau alte vulnerabilităţi. Nu. Ucide exact la fel tinerii ca bătrânii. Fiindcă este un fenomen reflex”, spune medicul arădean Otlia Ţigănaş.

O altă greşeală, în opinia medicului arădean este greşeala mecanică. „Săritura în bazin, de la înălţime, tu insuficient antrenat. Ca să te dai mare-n zonă. Poate determina fractura de coloană. Iar asta poate însemna paralizie pe viaţă! Se întâmplă, să ştiţi, cutremurător de des”, explică Otilia Ţigănaş.

O a treia greşeală este cea principală. „Este o greşeală de fond. Apa adâncă, vie, chiar cunoscută fiind. Dacă nu ştii să înoţi, n-ai ce căuta în ape curgătoare sau bazine adânci. Cel ce nu ştie să înoate, se teme şi nu se bagă. Doar înotătorii mor, fiindcă se bagă – siguri de sine. În ape vii, nu bazin! Râuri, fluvii, mare. Acolo se moare înecat. De ce? Oricum ar fi, ascultă-mă şi nu te băga în «apă vie», convins că eşti imbatabil! Nu te băga. Du-te-n «apa moartă», piscină/bazin”, mai spune medicul arădean.

Vă mai recomandăm: 

Un adolescent s-a înecat la balastiera din Ghimbav

Un turist din Craiova a murit înecat pe plajă la Eforie. Un adolescent a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost găsit inconştient la malul mării

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: