Traseu turistic montan cu biserică, stâne şi izvoare renumite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Arad este considerat unul dintre cele mai frumoase din România, prin varietatea formelor de relief, prin diversitatea florei şi a faunei, dar şi prin ospitalitatea recunoscută a localnicilor. Cei care vizitează zona asta au o nouă provocare şi anume o drumeţie pe traseul turistic montan Brazii – Vf. Pleşu.

Provocarea este lansată de către Consiliul Judeţean, împreună cu Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad.

Traseul turistic este următorul: Brazii – Vf. Pleşu. Masivul montan: Zărand. Marcaj este punct roşu, iar lungimea de 12,9 km. Timpul de mers este de circa 4 ½ h, iar diferenţa de nivel de circa 650 m, coborâre: cca. 130m. Graficul de dificultate este mic: necesită o pregătire fizică moderată, efort susţinut doar pe unele porţiuni ale traseului. Trebuie echipament de drumeţie de complexitate medie (încălţăminte sport, bocanci sau ghete cu talpă aderentă, pelerină de ploaie, rucsac, telefon mobil, rezerve de hrană şi apă.


Traseul are ca şi posibilităţi de recreere: drumeţie, ciclism montan, iar ca obiective pe traseu: Biserica de lemn sec. XVIII ''Sfântul Mucenic Dimitrie'', Vf. Pleşu.
Accesul în zonă se face din Arad pe ruta Şiria – Buteni – Gurahonţ – Brazii, cca. 96km sau pe ruta Arad – Lipova – Juliţa – Brazii, cca. 115km.

image

Descrierea detaliată a traseului:

Traseul turistic Brazii – Vf. Pleşu (marcaj punct roşu), cu o lungime de circa 12,9 km, porneşte de la intersecţia DJ708 cu drumul spre localitatea Brazii. Din centrul comunei, din dreptul Primăriei Brazii şi a Centrului Local de Informare Turistică, traseul coteşte la dreapta şi după circa 300 m părăseşte drumul asfaltat spre stânga, urmând un drum agricol pietruit pe o distanţă de circa 1 km până la intersecţia cu drumul asfaltat din satul Iacobini.

Din Iacobini traseul continuă la dreapta, traversează podul, ca la ieşirea din localitate spre DJ708, din dreptul unei troiţe, să urmeze pe o distanţă de circa 1,9 km un drum agricol pietruit, paralel cu Valea Sedişorului, până la intersecţia DJ708 cu drumul spre satul Buceava-Şoimuş.

Din Buceava-Şoimuş traseul continuă spre stânga pe drumul din sat circa 1,8 km până la un loc de popas, unde se află şi un izvor. După locul de popas, în stânga este intersectat drumul care urcă la stânga spre Biserica de lemn sec.XVIII „Sfântul Mucenic Dimitrie”.
Mai departe traseul turistic urmeză drumul, traversează satul Buceava-Şoimuş şi la ieşirea din localitate părăseşte drumul asfaltat, continuând culme pe un drum de exploatare, care urcă spre Vf. Fântâna lui Şarpe (719m), vârf pe care-l ocoleşte prin partea stânga.

Traseul trece pe lângă câteva stâne şi un izvor localizat sub Vf. Fântâna lui Şarpe, după care continuă înainte pe drum până în dreptul unei poieni. Din acest punct traseul părăseşte drumul care continuă să coboare spre prin vale satul Buceava-Şoimuş, traversează poiana spre stânga, după care continuă să urce prin pădure până la intersecţia cu Creasta Principală a Munţilor Zărand. Din Creasta Principală traseul urmează linia crestei spre dreapta încă circa 500 m până pe Vf. Pleşu (726m).

„Din cauza condiţiilor meteo sau a exploatărilor forestiere, unele trasee sau porţiuni din traseele turistice pot deveni impracticabile pentru parcurgerea acestora, în special cu bicicletele.

Traseul turistic Brazii – Vf. Pleşu a fost amenajat de Serviciul Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Arad cu sprijinul Primăriei Brazii în cursul anului 2016. Precizăm că toate traseele turistice din zona staţiunii Moneasa, Munţii Codru-Moma, puternic afectate de urmările furtunii violente din după-masa zilei de 17 septembrie 2017, cât şi sectorul cuprins între Vf. Diedoviţa şi Vf. Livorscu (Creasta Principală a Munţilor Zarand) de pe traseul turistic Şoimoş – Cetatea Şoimoş – Creasta Şoimoşului – Creasta Principală – Căsoaia (marcaj bandă albastră), rămân în continuare închise”, spun reprezentanţii Salvamont Arad.

Aceştia mai recomandă turiştilor să nu planifice drumeţii pe traseele turistice închise, riscul de accidentare sau rătăcire fiind crescut. „De asemenea recomandăm prudenţă şi o planificare atentă a drumeţiilor pe toate traseele turistice din judeţ deoarece există posibilitatea de a întâlni arbori căzuţi, ceea ce duce la prelungirea timpului normal de parcurgere a traseelor. Reamintim turiştilor că, în cazul în care întâmpină dificultăţi, pot apela Dispeceratul Naţional Salvamont la numărul 0725.826.668 sau numărul unic de urgenţă 112, pentru a solicita ajutor”, mai spun cei de la Salvamont Arad.

Vă mai recomandăm: Traseu turistic pe urmele personalităţilor de pe bancnotele româneşti. Cum vă puteţi relaxa vizitând casele memoriale

Traseele turistice din zona de Vest a Munţilor Zărand, împracticabile pentru turişti. Vântul a doborât sute de arbori

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite