Stejarul Regelui Mihai din oraşul arădean Pecica a fost apărat cu preţul vieţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai, Regina Ana, Principesele Margareta si Elena 1954 FOTO Facebook
Regele Mihai, Regina Ana, Principesele Margareta si Elena 1954 FOTO Facebook

În judeţul Arad de-a lungul timpului au existat mii de persoane care au fost în preajma regelui Mihai la diferite evenimente.

Chiar dacă o parte dintre ei nu mai sunt printre noi, copiii acestora ne povestesc cum părinţii lor vorbeau cu mândrie despre Familia Regală de la Săvârşin.

În judeţul Arad există şi filiala Ascoiaţiei numită „Amicii Regelui Mihai”, care are aproape doua decenii de activitate susţinută, generoasă, idealistă şi plină de responsabilitate.

Asociaţia din Arad are o mulţime de tineri. Pe lângă susţinătorii din cadrul Asociaţiei, în judeţul Arad există un stejar care poartă numele Regelui Mihai. Mai exact, un învăţător a plantat în urmă cu 91 de ani un copac, în semn de preţuire pentru Mihai I de Hohenzollern.

Directorul Şcolii Maghiare din Pecica sărbătoarea naşterea Regelui Mihai, pe 25 octombrie 1921, prin plantarea unui stejar. După sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, comuniştii au încercat să defrişeze toată zona centrală a orăşelului arădean, însă localnicii s-au împotrivit şi chiar au păzit cu rândul stejarul plantat de Ioan Laiţa.

„Atunci când comuniştii au încercat să defrişeze toată piaţa din Pecica, cetăţenii efectiv au făcut de gardă în jurul copacului, a fost o situaţie care a durat aproape zece ani. Dacă nu se întâmpla asta, probabil că acum stejarul nu ar mai fi în picioare", a explicat primarul oraşului Pecica, Petru Antal, care spune că a auzit istoria copacului de la bunicii lui.

Şi ceilalţi localnici au aflat tot din familie despre legenda locală a stejarului de-o seamă cu Regele.

„Bunicii mei sunt din Pecica. Când eram mic, îmi amintesc, m-au dus la stejar şi mi-au povestit de ce se află acolo. Pentru că eram pasionat de istorie, am început să citesc tot mai mult despre Regele Mihai, mai ales după ce mi s-a spus istoria copacului", a declarat şi arădeanul David Manea.

Familia regală vizitează în mod regulat centrul oraşului Pecica.

„Este, probabil, o poveste fără egal în România. Nu cred că mai are pereche această istorie a învăţătorului de ţară care a simţit nevoia să simbolizeze naşterea viitorului voievod cu ajutorul unui copac. Stejarul reprezintă România mai mult decât orice alt simbol. Şi faptul că amândoi, şi stejarul, şi regele, sunt încă printre noi este o dovadă că avem speranţă, că mai avem, într-o parte a vieţii noastre, şi noroc. Nu primim doar lecţii de suferinţă, ci şi unele de bucurie", a spus Principele Radu la ultima vizită. 

Localnicii îşi amintesc cu emoţie momentele în care au fost nevoiţi să apere stejarul plantat în piaţa centrală din Pecica.

„În tinereţea mea, aici erau mai mulţi copaci. După 30 decembrie 1946, comuniştii cei fără de Dumnezeu şi fără de ţară au vrut să taie toţi copacii din piaţă. Cu greu au fost înduplecaţi pecicanii să renunţe la arbori, dar cu unul singur nu au fost de acord, şi anume cu stejarul Regelui, cel sădit pe 25 octombrie 1921", a spus Francisc Toth, un alt localnic.

În anul 2008, lângă stejarul s-a montat o instalaţie de iluminat. Tot atunci, s-a pus o plăcuţă comemorativă pe care scrie: «Numai când prinzi rădăcini, îţi înalţi coroana înflorind spre cer»".

Oamenii din judeţul Arad spun că au amintiri atât cu Regele cât şi cu Regina Ana, mai ales că în fiecare an în perioada sărbătorilor de iarnă cei doi împreună cu ceilalţi membri ai familiei îşi petrec sărbătorile la Castelul de la Săvârşin.

„Iubim Familia Regală. Nu există an în care să nu ajute persoanele nevoiaşe. Sunt oameni cu suflet. Le dorim viaţă lungă şi multă, multă sănătate. Să ne trăiască”, spune Laurenţiu Mogor, pensionar.

Mai puteţi citi: Regina Ana, vegheată de Regele Mihai în Elveţia din cauza „stării fragile de sănătate“

Regele Mihai, sărbătorit oficial la Londra

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite