Specialistul care-i învaţă pe tineri cum să mănânce sănătos şi să comunice. „Ora de nutriţie“, programul destinat elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un arădean a început să dezvolte proiecte pentru tineri având ca obiective abordarea unor teme de actualitate şi de interes pentru aceştia cum ar fi: orientarea către o nutriţie echilibrată completată sau popularizarea ştiinţelor şi a rolului acestora în viaţa de zi cu zi. Paul Albu este şi Doctor în Chimie.

Acesta s-a născut în urmă cu 31 de ani în Arad. „Am crescut în acest oraş de pe Mureş, am urmat şcoala tot aici, la Colegiul Naţional «Elena Ghiba Birta», timp de 12 ani. În anul 2012 am reuşit să finalizez studiile doctorale în domeniul ştiinţelor exacte, în cadrul Şcolii Doctorale de Chimie a Universităţii de Vest din Timişoara, obţinând diploma de Doctor în Chimie. Anterior, la aceeaşi universitate, am absolvit cursurile Departamentului de Chimie din cadrul Facultăţii de Chimie, Biologie şi Geografie, fiind licenţiat în chimie din anul 2008. De atunci am continuat să mă dezvolt şi să profesez în domeniu, atât pe partea de didactică universitară, cât şi în cea de cercetare ştiinţifică fundamentală”, spune arădeanul.

De asemenea, începând cu anul 2009, s-a implicat în diverse proiecte de tineret activând iniţial ca voluntar, iar apoi pe măsură ce experienţă a fost  acumulată, a ajuns să coordoneze astfel de proiecte. În anul 2011 a înfiinţat prima asociaţie, Asociaţia MARIS, iar în anul 2014, pe cea de-a doua, Asociaţia Activ pentru Comunitate. Practic, în ultimii 5 ani de zile, conducând echipele de management ale celor două organizaţii, a încercat să dezvolte o serie de proiecte de tineret, care să răspundă nevoilor identificate în rândul acestora şi să îmbunătăţească legătura şi dialogul dintre comunitatea de tineri şi cea locală, în ansamblul ei.

image

Paul este Doctor în Chimie FOTO arhivă personală

„Unii spun că am reuşit să realizez anumite lucruri, alţii spun că se poate şi mai bine, dar după părerea mea, critica aplicată în mod constructiv este benefică tuturor. Aş vrea să menţionez proiectele pentru a căror pregătire am lucrat în această primăvară, împreună cu colaboratori, specialişti locali în diferite domenii. Majoritatea proiectelor se găsesc la ediţia a II-a sau chiar a III-a, ceea ce arată faptul că într-adevăr au fost bine primite, au fost utile, au adus o îmbunătăţire în domeniile în care au fost implementate şi au putut fi dezvoltate, asigurându-se sustenabilitatea activităţilor derulate şi a dezvoltării personale a beneficiarilor direcţi”, mai spune Paul.

Tânărul arădean descrie mai jos proiectele:

Ora de Nutriţie, un proiect care sper că va fi finanţat şi în acest an, aduce informaţii, în rândul elevilor, cu privire la nevoia de a conştientiza tinerii cu privire efectul benefic asupra sănătăţii pe care îl are o alimentaţie corectă îmbinată cu un program echilibrat de activităţi fizice. Proiectul va presupune desăşurarea unor workshop-uri care să acopere o paletă largă de informaţii, atât din punct de vedere teoretic, cât şi practic.

De ce să fiu voluntar, luptă pentru atragerea a cât mai multor tineri către activităţi de voluntariat desfăşurate pentru comunicatea locală. Frumuseţea acestui proiect, în care vor fi implicate minim 5 unităţi de învăţământ din municipiu, este dată de faptul că elevii, coordonaţi de cadre didactice, vor fi cei care vor trebui să identifice nevoi din comunitatea locală, care pot fi îmbunătăţite prin intervenţia lor directă. Astfel, participanţii vor realiza că pot avea un rol important în comunitatea locală, că se pot implica în procesul decizional, iar acţiunile lor au impact pozitiv.

Aflată la prima ediţie, propunerea de proiect pentru Şcoala de Vară - Dezvoltare personală pentru Tineri! va putea oferi un sprijin real, pentru cei 100 de participanţi cărora le-am pregătit activităţile, în ce priveşte consolidarea atenţiei şi a spiritului de improvizaţie şi spontaneitate, corelarea teoriei cu practica, creşterea stimei de sine, capacitatea de a vorbi în public, capacitatea de a sintetiza, viteza de reacţie şi rezolvarea de conflicte. Toate activităţile vor fi implementate utilizând metode de educaţie nonformală, aplicate de 3 formatori cu experienţă din Arad.

Revenind la ştiinţă, poate proiectul meu de suflet este Ştiinţa în viaţa de zi cu zi, prin care ne-am propus să popularizam ştiinţele în rândul tinerilor. Sigur că acest tip de activităţi, la fel ca cele derulate în cadrul „Orei de Nutriţie”, se găsesc pe lista de priorităţi a Comisiei Europene, în ceea ce priveşte strategia pentru tineri în perioada 2014-2020. În primele două ediţii ale proiectului am realizat o carte care prezintă chimia ca pe o poveste aplicată în viaţa noastră cotidiană, un studiu care evaluează gradul de importanţă pe care îl acordă ştiinţelor, tinerii din Arad, dar şi o serie de întâlniri cu cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar pentru identificarea de soluţii moderne de orientare a tinerilor către o educaţie în domeniul ştiinţelor.

image

Paul Albu Arhivă personală

Paul mai menţionează că pentru acest an, a pregătit două tabere tematice, în care benficiarilor le vor fi pregătite atât workshop-uri ştiinţifice interactive, în diferite domenii, cât şi activităţi sportive, aventuriere, în aer liber. De asemenea, doreşte să iniţieze o revistă, periodică, în care să fie publicate articole din domeniul ştiinţelor la care să contribuie atât elevi, studenţi, cât şi cadre didactice. 

„Dar în domeniul ştiinţei, lucrurile nu se opresc la nivelul proiectelor pentru tineri desfăşurate prin intermediul ONG-urilor. După cum spuneam anterior, profesez în domeniul didactic, ca lector universitar în cadrul Facultăţii de Farmacie a UVVG din Arad, la disciplina de chimie organică. Dar cursuri sau aplicaţii de laborator, în domeniul chimiei, susţin şi în cadrul Facultăţii de Medicină, respectiv a celei de Medicină Dentară”, mai măprturiseşte tânărul arădean.

În urmă cu câteva luni, Paul a finalizat şi un proiect individual de cercetare post-doctorală, în domeniul biologiei experimentale, ocazie cu care a beneficiat şi de o mobilitate internaţională în cadrul Universităţii din Debrecen, la Departamentul de Chimie Aplicată al Facultăţii de Ştiinţe şi Tehnologie, unde pe lângă experienţa profesională dobândită, a avut ocazia să i se confirme încă o dată că vecinii noştri de la vest sunt...oameni faini.

„Până în acest moment am contribuit ca şi coautor la publicarea a 15 articole ştiinţifice, în jurnale de specialitate internaţionale, cu factor de impact şi am participat cu peste 50 de lucrări la diferite conferinţe naţionale şi internaţionale, dintre care aş dori să le menţionez pe cele din Rotterdam (Olanda), Cagliari (Sardinia, Italia), Zakopane (Polonia) sau Porto (Portugalia)”, mai adaugă Paul Albu.      

Vă mai recomandăm: 

Fonduri europene pentru tineri. Până când se pot depune proiecte în agricultură

Râmnicu Vâlcea: Tinerii voluntari învaţă să scrie proiecte cu finanţare europeană

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite