Secretul unei porţi din Arad: simbolizează fertilitatea, renaşterea, viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realizată undeva la sfârşitul secolului al XIX-lea, poarta unei case particulare de pe bulevardul principal din Arad conţine o interesantă simbolistică.

Poarta are simbolul strugurelui. Fiind un simbol sincretic, strugurele a fost asociat încă din Egiptul antic cu zeităţi ale fertilităţii şi prosperităţii, pentru ca mai apoi să reprezinte, în creştinism, renaşterea şi învierea, viaţa. Istoricul arădean, Antoniu Martin, ne vorbeşte despre simbolul porţii. Acesta spune că centrul Aradului s-a edificat în varianta arhitecturală pe care o cunoaştem astăzi, la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX.

În perioada amintită, în oraşul de pe Mureş, datorită dezvoltării economice semnificative – care a făcut din Arad cel mai important centru urban din estul Ungariei – s-a cristalizat o burghezie de factură industrială şi comercială. Totodată, pătura socio-economică a meşteşugarilor a jucat un rol tot mai important în viaţa urbei.

image

„Cum era şi firesc, elita economică şi socială a oraşului a construit edificii care să-i confere intrarea în posteritate. Aradul a fost racordat din punct de vedere arhitectural la cele mai noi tendinţe ale timpului. Astfel, curentul artistic consacrat la Viena a fost explicitat plenar şi în arhitectura urbană arădeană. Stilul secession s-a caracterizat prin abordări exuberante ale faţadelor de clădiri, scoase în relief, prin grafica eclectică a grilajelor şi parapetelor, în care identificăm elemente de artă tradiţională şi de factură vegetală”, spune istoricul.

image


În centrul Aradului, cu precădere pe Bulevardul Revoluţiei identificăm numeroase clădiri construite în stilul secession, fapt ce i-a făcut pe mulţi să considere oraşul drept ”mica Vienă”. În strânsă corelaţie cu ce s-a întâmplat în arhitectură, în Arad s-a dezvoltat şi o tradiţie meşteşugărească legată de prelucrarea fierului, de unde s-a desprins o combinaţie foarte interesantă între abordările edilitare şi lucrări de broderie în fier.

image


„Este cazul şi porţii de pe Bulevardul Revoluţiei nr.84-86 a unei clădiri particulare construite în perioada amintită. Ceea ce frapează la acest artefact realizat din fier forjat sunt simbolurile de factură sincretică care o decorează. Întâlnim aici, spre exemplu, simbolul păunului, de sorginte iraniană antică, care însă a fost asimilat de numeroase culturi şi sisteme spirituale. Mai găsim, foarte bine evidenţiat, strugurele, sub forma ciorchinelui, un simbol ancestral al prosperităţii şi fertilităţii, al vieţii prin excelenţă. Un alt simbol, cu încărcătură esoterică, identificat pe această poartă este «roza», sub forma trandafirului deschis. Acesta din urmă a fost asumat de către mişcarea Crucii cu Trandafir, care a prins contur începând cu secolul al XVI-lea”, spune Antoniu Martin.

image

De asememea, istoricul explică şi care ar fi provenienţa unui astfel de edificiu: „Cum se explică prezenţa acestor simboluri de factură esoterică pe un artefact arădean, aparent comun, de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX ? O explicaţie plauzibilă ar fi aceea că edificiul amintit ar fi fost realizat de unul dintre membrii unei loji masonice existente în Arad în acea perioadă. Putem să asociem simbolul păunului de mai sus cu acelaşi simbol pe care-l întâlnim pe faţada unei clădiri emblematice pentru evoluţia masoneriei arădene, anume Palatul Steiner, situat în zona Boul Roşu din Arad”.
 

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite