Scandal penal pe monumentul Marii Uniri, pierdut în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul Monumentului Marii Uniri
Proiectul Monumentului Marii Uniri

Sculptorul Florin Codre este ameninţat de Ministerul Culturii cu plângere penală, după ce a primit 10 milioane de lei ca să realizeze un monument-simbol al Unirii de la 1918. Lucrarea n-a mai ajuns în ţară, aşa cum se angajase artistul, rămânând în China, acolo unde a fost realizată.

Sculptorul braşovean Florin Codre, care şi-a câştigat renumele după ce a realizat statuia ecvestră lui Carol I din Bucureşti şi pe cea a lui Avram Iancu din Târgu Mureş, se poate trezi cu o plângere penală după ce, la finele săptămânii trecute, ministrul Kelemen Hunor a declarat că va face acest demers în numele Ministerului Culturii.

Reacţia vine după ce, în 2007, artistul câştiga un proiect în valoare de 10 miloane de lei (peste 2 milioane de euro), finanţat de minister, prin care se angaja să realizeze, pentru Arad, un monument reprezentativ dedicat Marii Uniri.
Conform contractului, Codre ar fi trebuit să finalizeze lucrarea până la 1 decembrie 2012, zi în care trebuia inaugurată, dar şi să asigure, din banii primiţi, transportul lucrării în România. Monumentul nu a mai ajuns, încă, niciodată în Arad, rămânând în China, loc pe care artistul a ales să îl realizeze, menţionând că va folosi, în construcţia lui, marmură chinezească. De altfel, pentru transportul cu vaporul, artistul trebuia să suporte un cost de circa 100.000 de euro.

Primăria a pregătit alţi bani

Demersul penal anunţat acum de Minister vine după ce instituţia l-a acţionat în judecată pe Florin Codre, pentru recuperarea prejudiciuluii. „Pe litigiul comercial, scultporul trebuie să plătească toate penalităţile calculate de la momentul finalizării plăţilor până la aducerea monumentului în ţară. Avem pe rol procesul civil, deschis 2013, în care Ministerul Culturii este parte împotriva lui Florin Codre”, a declarat ministrul  Kelemen Hunor.

În paralel cu investiţia Ministerului Culturii, Primăria Arad a prins în buget, în ultimii doi ani, şi o sumă specială pentru amplasarea monumentului în oraş. Banii n-au putut fi folosiţi pentru că monumentul nu a mai ajuns niciodată, iar de scultor se ştie doar că ar trăi peste hotare, neputându-se lua legătura cu el. „Ne bucurăm că Ministerul Culturii ia din nou măsuri în acest caz. Lucrarea nu a fost livrată când trebuia, pentru că firma sculptorului a intrat în insolvenţă. La rândul nostru, am prevăzut în buget, anual, 3,6 milioane de lei pentru realizarea infrastructurii pe care va fi aşezat monumentul”, a declarat Gheorghe Falcă, primarul Aradului.

Nominalizat de PSD în consilul de Conducere al ICR

Mare pasionat de film, braşoveanul Florin Codre a cochetat şi cu cascadoria, regizând, în 1990, primul film românesc de ficţiune „Şobolanii Roşii“. Artistul este şi un cunoscut crescător de cai de rasă, iar în 2012 a fost numit de Senat membru în Consiliul de Conducea al Institutului Cultural Român, fiind nominalizat din partea PSD.

Vă mai recomandăm: Ministerul Culturii va da în judecată un sculptor

FOTOGALERIE Primul monument dedicat Marii Uniri din Capitală va fi amplasat în Piaţa Alba Iulia

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite