Sănătatea din lactate: reduc tensiunea arterială, întăresc masa osoasă şi ne ajută să slăbim - explicaţiile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laptele şi produse lactate sunt alimente sănătoase, foarte bogate în nutrienţi. Servesc ca surse bune de calciu şi vitamina D, precum şi proteine şi alte elemente nutritive esenţiale, precum ca fosfor, potasiu, magneziu, vitaminele A, B12, şi riboflavin, spun nutriţioniştii.

Calciul din lapte este uşor absorbit şi utilizat în organism, motiv pentru care laptele şi produsele lactate sunt fiabile, precum şi surse economice de calciu, este de părere nutriţionistul arădean Alexandra Olteanu.

„Calciul din lapte, iaurt, şi brânză reprezinta o sursa semnificativa,  însă cei mai mulţi oameni nu îşi asigură o cantitate suficientă de calciu sau de vitamina D în fiecare zi. Se recomandă consumul a trei porţii de lactate pe zi, ce poate astfel ajuta la construirea masei osoase, şi care va duce la îmbunătăţirea sănătăţii oaselor de-a lungul vieţii.  Optimizarea masei osoase în copilarie şi adolescenţă poate  ajuta la reducerea riscului de osteoporoza mai târziu în viaţă”, spune nutriţionistul arădean. 

O dietă bogată în fructe, legume şi alimente lactate cu conţinut scăzut de grăsime, este la fel de eficientă ca unele medicamente în reducerea tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune arterială.

„Produsele lactate conţin calciu şi alte elemente nutritive care ajută dinţii să crească şi de asemenea, contribuie la păstrarea sănătoasă a lor. Stomatologii recomandă laptele şi produsele lactate de băut ca singurele băuturi pe lângă apă ce se pot consuma între mese şi să nu dăuneze danturii. Sunt studii care afirmă ca un consum de lapte şi produse lactate degresate, ca parte a unei diete controlate ne poate ajuta să pierdem în greutate. De asemenea, lactatele ajută la reducerea tensiunii arteriale. O dieta care conţine fructe şi legume, pe lângă produse lactate sărace în grăsimi şi sodiu ajută la reducerea tensiunii arteriale (vezi dieta DASH recomandată de Societatea Americană pentru Sănătate). Potasiul, magneziul şi calciul aflate în produsele lactate sunt toate legate de menţinerea tensiunii arteriale. Consumul de lapte şi produse lactate a fost, de asemenea, asociat cu un risc redus de a suferi un atac de cord”, mai afirmă medicul.

Tot lactatele fermentate, precum iaurtul, chefirul, laptele bătut, se recomandă pentru menţinerea unui tranzit sănătos şi a florei intestinale. Alexandra Olteanu mai spune că, totusi, trebuie notate şi câteva dezavantaje ale lactatelor: ”În primul rând vorbim de conţinutul de grăsimi saturate şi colesterol în lactatele nedregesate, smântână, frişcă sau brânzeturi grase. Pentru unele persoane lactatele pot provoca alergii, menţine inflamaţia şi la un consum excesiv poate cauza anemie”. 

Vă mai recomandăm: 

Produsele lactate trebuie să indice procentul de lapte praf conţinut. Producătorii riscă amenzi de până la 10.000 de lei

Dieta bazată pe fructe, legume şi lactate

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite