„Roşu-n gât” este doar o legendă. Durerea în gât care ne păcăleşte şi ce legătură există între ea şi acidul gastric - explicaţiile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Durerile în gât apar în toate anotimpurile de aceea este bine ca cei care le au să ştie de câte feluri sunt acestea şi cum trebuie să le trateze. Sunt dureri în gât la care nu trebuie intervenit în nici un caz cu antibiotic.

De asemenea, medicii spun că durerea virală va fi tratată pe parcursul mai multor zile, deoarece virusului îi trebuie timp să-şi facă damblaua.

„Chiar noi, medicii, învăţaţi să le dăm bolilor denumiri sofisticate, să vorbim între noi într-un limbaj specific, greu de înţeles din afară, am acceptat sintagma «durere în gât», ca diagnostic. Veţi găsi pe biletele de trimitere, pe reţete, «durere în gât», ceva care sună atât de puţin ştiinţific, atât de simplu şi de accesibil! De ce am recurs la aceste cuvinte şi nu i-am mai spus «faringită acută» sau «amigdalită»? Pentru că, da, în comparaţie cu perceptele tradiţionale, durerea în gât nu mai este demult sinonimă cu infecţia.Este un simptom subiectiv… «durerea». Te doare undeva, iar această durere poate avea diverse cauze. Majoritatea pacienţilor neavizaţi leagă durerea de gât de antibiotic. Mă tem că şi destui farmacişti. Dacă ajungi la farmacie nediagnosticat de un medic «adus la zi» şi îi spui că te doare gâtul, nu ieşi fără o cutie cu antibiotic”, spune medicul arădean Otilia Ţigănaş.  

Aceasta spune că durere în gât trebuie privită în felul următor: „o parte este de cauză mecanică sau chimică, deci n-are nimic comun cu microbii. Şi cea mai frecventă cauză nemicrobiană este una la care nu v-aţi aştepta: acidul din stomac, urcat (mai ales noaptea), prin esofag până la gât. Iar acidul nu are ce căuta în gât, fiindcă arde, chiar fără să-l simţi că arde. Arde tăcut. Uşiţa, supapa dintre stomac şi esofag se poate defecta uneori şi poate permite urcarea acidului unde nu-i este locul. Iar aici, tratamentul durerii de gât e unul specific, ţintit pe acid; o parte infecţioasă, adică microbi, din care peste 95% sunt virusurile (procent zdrobitor!!). Iar virusurile nu se tratează cu antibiotic, dimpotrivă, antibioticul va face rău. Se va merge pe comprese alcoolizate ale gâtului (prişniţe), gargare, pastile dezinfectante supte şi niţică răbdare, ştiind că ciclul unui virus nu-l prea poţi scurta sub şapte zile; o mică parte sunt bacteriile, dintre care o minusculă parte este redutabila bacterie: streptococ betahemolitic grup A, care reclamă penicilină şi atenţie sporită. Este clasicul «roşu în gât», impropriu interpretat de mame. «N-are roşu-n gât? - Ba are ceva roşu-n gât, dar asta nu spune nimic. Spune doar dacă roşul este cu streptococul incriminat, ceea ce e foarte rar!! De luat în seamă, dar rar»”. 

În urma unui consult medicii văd deja din examinarea gâtului dacă poate fi acolo o bacterie, sau nu. 

„Diagnosticul cert al bacteriei o dă analiza numită «exudat faringian» cultură şi antibiogramă, iar dacă analiza spune că-i bacterie, îţi mai spune şi exact ce antibiotic se cere. În principiu, puroiul din gât te cam conduce cu gândul spre bacterii. O altă mică parte … intră la «şi altele», gen «ciuperci»= micoze, care apar după excesul de antibiotic şi, incorect abordate, adică administrând un alt antibiotic, accentuează boala”, mai afirmă Otilia Ţigănaş. 

Medicul arădean spune că a găsi cauza durerii de gât este treabă de profesionişti şi nu-i întotdeauna uşor, iar situaţiile care reclamă antibiotic sunt statistic rarisime, deci antibioticul este ultima opţiune. Aceasta spune că pacientul să nu se trateze singur, sau în farmacii şi susţine că „roşul în gât” este o legendă şi că această formulă trebuie evitată. 

„Nu speraţi că o durere de gât virală, odată declanşată, trece în trei ore. Virusului îi trebuie timpul lui să-şi facă damblaua. Cam şapte zile. Povestea cu acidul din stomac poate da cheia multor dureri de gât plimbate inutil prin cabinetele medicale şi sufocate cu antibiotice”, încheie mediul arădean. 

Vă mai recomandăm: 

Antibioticele, duşmanii sănătăţii dacă le luăm atunci când avem o simplă răceală. De ce nu e bine să luăm medicamente cu pumnul

Leacuri naturale pentru durerile de gât
      

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite