România va alimenta cu apă potabilă 60 de localităţi din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 350.000 de oameni din Ungaria vor bea apă românească FOTO arhivă Adevărul
Aproximativ 350.000 de oameni din Ungaria vor bea apă românească FOTO arhivă Adevărul

România va exporta Ungariei, printr-o conductă de 33 de kilometri, apă potabilă din rezervele judeţului Arad, pentru că în judeţul ungar Bekes este foarte mare nevoie de apă potabilă. Conducta este în curs de construire şi va deveni operaţională la începutul anului viitor.

Primele discuţii între autorităţile celor două judeţe au fost purtate în 2004, la solicitarea părţii ungare, care căuta surse de apă pentru o populaţie de aproximativ 350.000 de oameni, care se alimentează în prezent din surse de calitate inferioară, astfel că apa trebuie tratată intens pentru a deveni potabilă. În cursul zilei de marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a avut o întrevedere, la Arad, cu viceprimarul oraşului Bekescsaba, Hano Miklos, cu reprezentanţii Companiei de Apă din Bekescsaba, ai Companiei de Apă Arad şi cei ai SC Aqua Trans Mureş, în care s-a convenit să se facă demersuri pe lângă Guvernul României pentru semnarea unui acord inter-guvernamental în vederea transferului de apă peste graniţă.

Când va fi gata proiectul

Termenul iniţial pentru finalizarea lucrărilor era 30 iunie 2016, însă acesta a fost decalat cu şase luni, pentru că şi deschiderea şantierului a avut loc cu întârziere, în decembrie 2015. „Ambele părţi au capacitatea finalizării la termen a contractului, dar livrarea efectivă a apei este condiţionată de acordul inter-guvernamental“, spun reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad.

Conform parteneriatului semnat între cele două judeţe, se vor livra, în medie, 22.000 de metri cubi de apă pe zi, dar nu mai mult de 30.000 de metri cubi pe zi. Preţul de livrare nu a fost stabilit până în acest moment. Autorităţile Judeţului Arad spun că nu ne va afecta exportul de apă, deoarece în prezent se folosesc 30 la sută din resurse, prin contractul încheiat cu autorităţile ungare 30 la sută din resurse vor fi livrate în Bekes, iar judeţului Arad îi va rămâne o rezervă de 40 la sută. Investiţia de zece milioane de euro este suportată de partea ungară.

Vă mai recomandăm: De ce este important mediul din care provine apa potabilă şi cum ne putem îmbolnăvi din cauza ei

Lucrare inginerească în premieră naţională la Alba Iulia: subtraversarea râului Mureş cu două conducte de alimentare cu apă potabilă


 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite