REPORTAJ ADS ARAD: Cheresteaua şi parchetul de la Bocsig au avut mare succes în ţară şi străinătate

REPORTAJ ADS ARAD: Cheresteaua şi parchetul de la Bocsig au avut mare succes în ţară şi străinătate

Au rămas şomeri după ce au lucrat la fabrica unde s-a făcut parchetul de la Casa Poporului

Aveau locuri de muncă, lucrau din greu, aveau ce pune pe masă şi nu se gândeau la ziua de mâine. Este vorba despre miile de muncitori care au lucrat în vremea comunismului la fabrica de cherestea din Bocşig.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bătrânii comunei, dar şi cei tineri care au apucat să lucreze la prelucrarea lemnului după anii 90 spun că  fabrica era o sursă de venit şi pentru cei din localităţiile învecinate.

 „Cum fabrica era mai departe de casele oamenilor mulţi mergeau cu bicicleta, apoi au fost şi autobuze. Înainte de a se merge cu bicicleta se merge pe jos”, spune Cilan, cantorul bisericii ortodoxe din localitate.

Despre  întâmplările de la fabrică se discută destul de mult. Tinerii spun că au auzit de la bunicii lor care au lucrat acolo, că pe timpuri în drumul dintre fabrică şi locuinţe, pe pod era vamă. Adică, nici un om nu trecea de la fabrică necontrolat. 

„Oamenii nu erau lăsaţi să plece acasă cu material lemons. Însă, în unele zile, muncitorii mai luau lemne de foc. La vamă erau ungurii de gardă. Bunicul meu a spus că muncitorii se apropiau de pod şi începeau să fredoneze un cântec patriotic maghiar, iar atunci paznici îşi puneau mâna la inimă şi ei treceau cu lemnele. Aceste întâmplări au fost petrecute  prin anii 1940”, spune Gheorghe Bodea. 

Citește reportajul integral în săptămânalul ADS Arad

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările