Proprietăţi medicale neştiute ale ciupercilor, explicate de nutriţionişti - sunt ideale pentru inimă, sistem nervos şi plămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciupercile se pot consuma şi crude FOTO Facebook
Ciupercile se pot consuma şi crude FOTO Facebook

Ciupercile fac parte dintre alimentele care trebuie conumate în timpul dietelor, dar nu numai. Nutriţioniştii spun că sunt sărace în calorii şi bogate în proteine, motiv pentru care recomandate în curele de slăbire.

„Ciupercile înhibă şi chiar distrug o serie de bacterii prin substanţele antibiotice pe care le secretă. Ele întăresc sistemul imunitar, stimulând activitatea leucocitelor şi cresc rezistenţa organismului la acţiunea bacteriilor şi viruşilor. Proteinele din ciuperci au o compoziţie între cea a cărnii şi cea din restul vegetalelor. În loc de amidon (care se găseşte în vegetale), ciupercile au glicogen, la fel ca şi carnea. În plus, sunt bogate în vitaminele A si D. Partea pozitivă însemnată a ciupercilor o constituie faptul că sunt foarte bogate în substanţe nutritive şi, aproape fără restricţii, pot fi incluse în regimul diabeticilor, poate fi un mijloc util în fixarea nivelului glicemiei”, spune nutriţionistul arădean Elena Bodea.

Specialistul mai spune că unii preferă ciuperca crudă şi o tolerează mai bine în această formă. Leguma trebuie curăţată numai cu o perie, ca să se poată mânca.

„Dacă ciuperca este prea mare, atunci pur şi simplu se taie în lungime, în patru. Bineînteles că la cele mici este destul a le tăia în două. Ciuperca crudă ar trebui să fie componenta de bază a tuturor salatelor şi aperitivelor cu legume. Ciupercile trebuie consummate pentru susţinerea imunităţii, energiei, libidoului, memoriei, sistemului nervos, inimii, plămânilor, sistemul limfatic, circulaţia sângelui”, mai afirmă Elena Bodea.

Cu cât ciupercile sunt mai proaspete, cu atăt sunt mai bune. Asta pentru ca cele proaspete conţin o serie de substanţe active (enzime), care, prin conservare, se pierd. Nutriţionistul spune că „se găsesc două sortimente de ciuperci: bureţi (pe eticheta cărora ar trebui să scrie pleurotos sp.) şi champignon (agaricus sp.) Banalele ciuperci Champignon ar putea aduce, la rândul lor, semnificative beneficii sănătăţii. 

Doar câteva ciuperci au de 12 ori mai multă cantitate de L-Ergothioneine, un puternic antioxidant, decât germenii de grâu şi de patru ori mai mult decat ficatul de pui, considerate până acum ca fiind cele mai importante surse. Cei care aleg ciuperci la conservă trebuie să le aleagă pe cele în care care nu s-au adăugat conservanţi”. Arădeanca mai spune că ciupercile fiind la îndemâna oricui se pot adauga în rândul alimentelor pe care le consumăm zilnic.

Vă mai recomandăm: 

Afacerea cu ciuperci Pleurotus. Cum să ajungi la profit investind câteva sute de euro

Ciuperci comestibile vs ciuperci otrăvitoare: cum le deosebim

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite