Proiect de peste un milion de lei pentru rezervația Lunca Mureşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul Natural Lunca Mureşului va organiza excursii virtuale şi va avea o machetă 3D
Parcul Natural Lunca Mureşului va organiza excursii virtuale şi va avea o machetă 3D

După ce anul trecut pentru a întocmi harta speciilor şi habitatelor ameninţate din Luncă, administratorii parcului au pus la bătaie peste un million de lei, de această dată, alt milion va stiliza aria protejată şi va pune în valoare zona.

Din cele 17.000 de hectare ale Luncii Mureşului, anual 200 sunt invadate de turişti veniţi de prin toate colţurile ţării. Aradul este zona cu cel mai mare impact turistic al Parcului Natural Lunca Mureşului, dar dezinteresul faţă de cea mai importantă arie protejată din Vestul ţării i-a făcut pe administratorii parcului să intervină.

„O cercetare realizată la nivelul comunităţii locale din jurul Parcului Natural Lunca Mureşului a reflectat faptul că, 78 la sută dintre locuitori au auzit de parc, însă 93 la sută nu cunosc detalii legate de plantele şi animalele protejate din zonă. În acest sens, vizitatorii vor putea face excursii virtuale, printr-un sistem format dintr-un ecran şi o bicicletă suspendată”, a declarat Paul Hac, directorul administraţiei Parcul Natural Lunca Mureşului.

Vor fi amplasate panouri despre istoria parcului, biodiversitate şi serviciile ecosistemelor naturale din parc, interacţionarea prin diverse echipamente cu imagini şi sunete din parc. În Centrul de Vizitare vor fi amplasate o machetă 3D a parcului, un spaţiu pentru produse şi obiecte tradiţionale, postere, mobilier adecvat. Amenajările existente vor fi regândite pentru a reduce consumul de energie. Apa pluvială care se va scurge de pe acoperiş va fi reţinută de două dispozitive de stocare ce vor putea folosi la udarea spaţiilor verzi pe timpul verii.

În centru va fi amplasat un totem uriaş de patru metri care să capteze atenţia vizitatorilor şi care să fie reprezentativ pentru Centrul de Vizitare Ceala. Acesta va fi imaginea celei mai întâlnite specii de păsări – stârcul cenuşiu. De asemenea, va fi amplasat un panou de bun venit, tot în faţa centrului, care va conţine şi câteva informaţii şi mesaje importante pentru vizitatorii parcului, precum şi o hartă a zonei. Printre obiectivele importante se mai numără: un ceas solar, căi de acces cu panouri fotovoltaice, design stilizat la intrarea în centru.

Declarată zonă protejată

Lunca Mureşului Inferior este cea mai importantă arie protejată din Vestul României, care după desemnarea ei ca parc natural în 2005, a fost desemnată şi Zonă Umedă de Importanţă Internaţională  în 2006, iar în 2007 a primit statutul european de Sit Natura 2000.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite