Programul Centenarului în Arad. „Dacă nu ar fi fost Aradul, nu ar fi fost nici Alba Iulia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centenarul Marii Uniri va fi sărbătorit cum se cuvine în Arad, oraşul în care s-a pregătit Unirea. Luni seara, la sala Teatrului Clasic Ioan Slavici din Arad a avut loc lansarea programului oficial prin care Aradul sărbătoreşte Centenarul.

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, administraţia arădeană va oferii 1.500 distincţii jubiliare. Prima dintre ele a fost înmânată, luni seara, primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, unul dintre invitaţii speciali ai evenimentului găzduit de Teatrul Clasic Ioan Slavici.

“Prea puţin s-a vorbit despre faptul că Aradul este capitala politică a Marii Uniri, că aici la Arad s-a pregătit Unirea.... Dacă nu ar fi fost Aradul, nu ar fi fost nici Alba Iulia. Dacă nu ar fi fost Aradul şi Alba Iulia, poate azi nu nu vorbeam că mai avem un pic până serbăm 100 de ani de la înfăptuirea statului român, nu-i spun modern,  eu îi spun statul român, mai avem din păcate foarte mult de modernizat şi mă gândesc că viitorii 100 de ani trebuie să fie altfel pentru România. Sunt onorat să mă aflu aici”, a declarat edilul Mircea Hava.

Cu această ocazie, Primăria Municipiului Arad şi Consiliul Judeţean Arad au prezentat atât proiectele de infrastructură culturală şi istorică prin care oraşul nostru va marca Anul Centenar, cât şi propunerile de evenimente culturale şi programul editorial special dedicat Marii Uniri.

image

Reabilitarea “Crucii Rafiroiu“ din Parcul Mihai Eminescu, amenjarea Pieţei Catedralei şi a Falezei Mureşului sunt doar o parte din proiectele de infrastructură culturală pe care Primăria Municipiului Arad le va realiza în anul Centenarului. În completare, Consiliul Judeţean Arad îşi propune realizarea Sălii Unirii, renovarea Palatului Unirii, dar şi amenajarea, în faţa sediului Consiliului Judeţean, a Parcului Centenarului sau Parcul 1918.

Din agenda evenimentelor culturale amintim: expoziţia tematică “Arădeni în Războiul cel Mare“, Maratonul filmului românesc-arc peste timp, 1918 în muzica românească, franceză şi engleză, Zilele economiei arădene, Târgul de carte în aer liber, 100 de artişti, 100 de ani de istorie modernă, etc. Şirul evenimentelor dedicate Centenarului va culmina, anul viitor, cu spectacolele organizatechiar de Ziua Naţională a României.

image

„2018 va fi anul în care cu toţii, administraţia, oamenii de cultură, istoricii, artiştii Aradului şi întreaga comunitate suntem chemaţi săsărbătorim Centenarul Marii Uniri. ...Privind către momentul istoric al unificării, găsim motive de sărbătoare. Este esenţial pentru noi să ne bucurăm împreună de cele ce au urmat. În primul rând să ne bucurăm că principiile atât de generoase şi de democratice ale Marii Uniri, făcute uitate şi chiar oprimate vremelnic în deceniile tragediei comuniste, au fost reînviate-şi că România de azi e o ţară în care democraţia şi libertăţile cetăţeneşti nu sunt doar afirmate, ci şi trăite din ce în ce mai profund. România de azi e aşa pentru că anii care s-au scurs din 1918 s-au adunat şi s-au împlinit ca ani care ne-au adus mai aproape unii de alţii. Sunt o sută de ani care ne unesc. Aceasta e realitatea profundă pe care dorim să o celebrăm, aici, la Arad“, a subliniat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Întregul program propus de autorităţile locale arădene are ca scop punerea în valoare a contribuţiei Aradului la Marea Unire, de cele mai multe ori minimalizată de autorităţile centrale.

Mai puteţi citi: „România Mare - Primul Centenar“: un an cu programe speciale la TVR

VIDEO Gală fastuoasă de deschidere a „Anului Centenar”, numai pentru politicieni şi diplomaţi, la Teatrul Naţional Bucureşti

 
Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite