„Primăriţa MTV“ face campanie imobiliară pentru casele vechi: de ce să-ţi cumperi o locuinţă în Petriş

„Primăriţa MTV“ face campanie imobiliară pentru casele vechi: de ce să-ţi cumperi o locuinţă în Petriş

Irina Onescu se află la primul, mandat FOTO Facebook

Irina Onescu (31 de ani), primarul comunei arădene Petriş şi fostă colaboratoare a MTV România, are un plan inedit prin care vrea să repopuleze comuna şi să găsească o utilitate celor 50 de case nelocuite din zonă. Proiectul ei se numeşte „Foaie verde de măcriş, vreau o casă la Petriş“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Irina Onescu are 31 de ani, a candidat independent şi conduce primăria comunei arădene Petriş, după ce anterior a produs o emisiune a postului de televiziune MTV România. Acesta este şi motivul pentru care unii săteni chiar au poreclit-o „primăriţa MTV“. Tânăra a pus la cale un proiect inedit de repopulare a zonei, intitulat „Foaie verde de măcriş, vreau o casă la Petriş“.

Pe scurt, proiectul este de fapt o campanie de promovare a caselor din comună nelocuite din diverse motive şi care şi-ar putea găsi noi proprietari, contra unor preţuri mici, dacă cineva le-ar face reclamă. De la începutul acestei săptămâni, Irina Onescu a început să-şi promoveze noua campanie şi pe Facebook şi au apărut şi primele reacţii de încurajare.

Ce presupune proiectul

„Proprietăţile vor fi evaluate, centralizate într-o bază de date şi apoi vor fi promovate către potenţialii cumpărători, inclusiv la Târgul de Turism al României din 17-20 noiembrie, Romexpo, Bucureşti). Astfel, fie că vor avea destinaţia de casă de vacanţă, fie că vor fi transformate în agropensiuni, fie că vor deveni reşedinţe permanente, căsuţele nelocuite din Comuna Petriş îşi vor găsi noi proprietari şi vor găzdui noi poveşti de viaţă“, spune Irina Onescu. De asemenea, ea a postat pe Facebook şi un număr de telefon la care pot telefona cei care vor să-şi înscrie o casă în campanie. Astfel, începând din această săptămână, toţi proprietarii de case sau terenuri din Comuna Petriş (Ilteu, Selişte, Petriş, Corbeşti, Roşia Nouă şi Obârşia) care doresc să îşi vândă proprietăţile se pot înscrie în catalogul întocmit pentru campanie.


Casele din satul Ilteu FOTO Irina Onescu

„Vom prezenta fiecare casă într-un catalog. De asemenea, va fi un site special unde vom prezenta casele. Sunt mulţi care doresc să le vândă, însă nu ştiu cum să o facă, la ce site-ul de imobiliare să apeleze şi atunci ne-am gândit să le dăm o mână de ajutor“, spune Irina Onescu.

Comuna Petriş are aproximativ 1.400 de locuitori. Aşezarea se întinde pe 17 kilometri şi se află la 50 de kilometri de Deva, la 104 de Arad şi la 130 de Timişoara. „Cei care se vor muta aici se pot ocupat cu agicultura sau zootehnia, iar dacă sunt tineri, îşi pot găsi un loc de muncă în judeţul Hunedoara, la Deva, localitate care se află la câţiva kilometri. Există şi transport pentru navetişti. Acest lucru l-am pus la punct încă de la început“, mai precizează primarul.


Valea Petrişului FOTO Irina Onescu

Preţurile caselor

Irina Onescu a făcut şi o estimare a preţurilor caselor care vor fi de vânzare. Şi, conform pieţei imobiliare, crede că cel mai scăzut preţ care se obţine pe o casă ar fi de 7.000 de euro, iar cel mai ridicat ajunge la 14.000 de euro.

Unele dintre case sunt părăsite deoarece proprietarii au ales să locuiască în oraşe ale României, sau chiar înafara ţării, iar altele sunt lăsate moştenire şi nu a avut cine să le locuiască. Unele case sunt vechi, ţinând cont că Petrişul este atestat documentar din anul 1337 şi se găseşte pe actuala vatră din anul 1784. Pomicultura şi silvicultura deţin ponderi însemnate în economia locală. Dintre obiectivele turistice ale comunei amintim ansamblul Castelului Salbek (din secolul al XIX-lea) - astăzi sanatoriu pentru tratarea afecţiunilor pneumofiziologice, biserica de lemn din Corbeşti, construită în anul 1800, biserica de lemn ce poartă hramul „Sfântul Mucenic Dimitrie“ construită în 1809 (din satul Roşia Nouă) şi castelul de secol XVIII construit în stil neoclasic din satul Ilteu.

Cine este Irina Onescu

Irina Onescu se află la primul mandat, s-a născut şi a crescut în Bucureşti, unde a învăţat la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“, iar ulterior a urmat Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti. În 2008 a început o afacere pe cont propriu: şi-a înfiinţat o firmă de producţie audio-video, realizând pentru postul MTV România o mini-serie intitulată „MTV Passport“. Părinţii ei şi-au cumpărat o casă în Petriş, iar Irina şi-a petrecut toate vacanţele acolo. În 2011, a decis să se stabilească definitiv în satul arădean care i-a cucerit inima. Şi-a continuat afacerile de aici, devenind organizator de evenimente, în special festivaluri de muzică. Irina Onescu a decis să candideze în urma tragediei din Clubul Colectiv, despre care spune că a schimbat-o foarte mult. A câştigat alegerile la limită: doar trei voturi a avut în plus faţă de principalul oponent.

Vă mai recomandăm:

INFOGRAFIE Recensământ 2011. Topul celor mai populate judeţe

Povestea satului cu doar 13 locuitori. Cum trăiesc oamenii o viaţă de vis, fără magazin, utilităţi sau transport public

 

 

 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările