Povestea femeii care brodează „bijuterii“ textile de jumătate de secol. „Aici îi concurenţă între noi, muierile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie din localitatea Păiuşeni, judeţul Arad, este renumită pentru broderiile pe care le face. Tanti Măriuţa este trecută de 60 de ani, dar se ocupă cu broderii, pe lângă alte lucruri din gospodărie, încă din copilărie.

Măriuţa Bonchiş (63 de ani) se ocupă de zeci de ani cu brodatul, iar obiectele făcute de ea sunt apreciate în întreaga zonă a judeţului Arad.

A ajuns chiar să să le vândă, mai ales că există tradiţia, în zona Chisindiei (comuna din care face parte Păiuşeniul), ca femeile să meargă la biserică în ziua de Sărbătoarea Floriilor îmbrăcate cu frumoase poale brodate în tăietură sau zadii înflorate în broderie. Ea are acum sute de astfel de broderii apreciate în partea de vest a ţării.

La unele broderii lucrează chiar şi două sau trei luni, iar la altele, mai simple, doar câteva zile. Are această pasiune de când avea 14 ani. Atunci, povesteşte tanti Măriuţa, mama ei i-a cumpărat o maşină de cusut şi experimenta pe diferite petice. În timp şi-a îmbunătăţit performanţele şi a ajuns la un nivel recunoscut în judeţ.

image

"La Păiuşeni este o tradiţie ca femeile să meargă la biserică în ziua de Sărbătoarea Floriilor, îmbrăcate cu frumoase poale brodate în tăietură, spătoaie şi cârpe sau zadii înflorate în broderie. Este frumos să vezi de-a lungul satului în ziua floriilor, femeile frumos îmbrăcate în straie de sărbătoare brodate. Aici îi concurenţă întră noi, muierile, care de care să fim mai mândru îmbrăcate, nu ne lăsăm una la alta, care avem mai mândre haine brodate pe noi", povesteşte Măriuţa Bonchiş.

Oriunde merg, femeile de la Păiuşeni sunt recunoscute după eleganţa hainelor, dar mai ales după broderia de la poale. Au ceva frumos şi aparte în îmbrăcăminte şi în culorile  alese. Sunt şi făloase cu portul lor şi chiar au cu ce se lăuda.

image

FOTO Bogdan Iancu

Tanti Măriuţa are o sumedenie de feţe de masă brodate, spătoaie, cârpe sau "zagii" şi alte lucruri de valoare lucrate de mână, cu răbdare. Aceste obiecte deosebit de frumoase merită  văzute şi admirate pentru frumuseţea modelelor florale şi a ceea ce poate ieşi din mâna unei femei.

Iarna se ocupă cel mai mult de confecţionarea acestora, neavând atât de mult de lucru în gospodărie. "Mă ocup de aceste broderii în timpul liber, este o pasiune, nu o afacere. Am timp mai mult iarna, când nu e atât de mult de lucru pe lângă casă sau în gospodărie", mai spune Măriuţa Bonchiş.

Vă mai recomandăm: Moda viitorului sezon rece: tonuri pastelate şi broderii bogate

Artă la purtător: haine pictate şi broderii etnice în moda românească

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite