Povestea eroilor din Macea, care s-au ascuns cu dibăcie şi au reuşit să ajungă la Alba Iulia pe 1 decembrie 1918

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuna arădeană Macea are o poveste aparte în istoria zilei de 1 Decembrie 1918, atunci când zeci de mii de români s-au adunat la Alba Iulia pentru a celebra Marea Unire.

Ca şi în celelalte localităţi ale României, şi la Macea se va sărbători pe 1 decembrie 1916 Ziua Naţională. Măceanul Ioan Ardelean Alexandru-Baci Ghiuri, cel care a sculptat un Monument-Carte dedicat Eroilor Anonimi din Măceni, pe care-l va dona comunităţii, a declarat: „Totuşi, la Macea se va mai întâmpla ceva, se va întâmpla ceea ce Dumnezeu a decis, adică măcenii şi nu numai ei îşi vor cunoaşte şi îşi vor cinsti eroii Marii Uniri, eroii locali, eroii măceni”.

Ioan Ardelean Alexandru ne spune şi povestea lor:

„Sfârşit de noiembrie, început de decembrie, anul 1918, şapte prieteni se întâlnesc pe ascuns, trec peste grădini, nu merg pe uliţele prăfuite ale satului Macea, îi frâmântă un gând, o dorinţă, acum ori niciodată. Decizia este luată demult, nu-şi dau seama, vor merge la Alba Iulia (Mecca noastră din Ardeal, cum bine va zice Adrian Păunescu după aproape 100 de ani), da, vor merge în ciuda jandarmilor pană de cocoş, cei mai de temut jandarmi chezaro-crăieşti, vor duce cu ei dorinţa de Unire a măcenilor. Ioan Şandor tocmeşte două cocii pe care le umple cu tulei, sub care se vor ascunde în drumul lor spre Alba Iulia,   el şi prietenii lui, Ştefan Iuhaz, Ioan Curtuţiu, Păntilie Curtuţiu, Ştefan Săcui, Pavel Ranta (bunicul profesoarei Floare Cândea) şi Ioan Curtuţiu-Negru. Undeva pe drum sunt opriţi de jandarmi, care verifică cociile cu baioneta, Ioan Şandor este rănit la o mână, dar dorinţa lui de Unire este atât de mare încât îl face să nu simtă durerea şi drumul spre Unire nu este întrerupt. Destinul nu rămâne dator, Ioan Şandor va fi cel dintâi primar român al satului Macea şi mai târziu primul senator măcean la Bucureşti”.

Despre întâmplările petrecute în anul 1918 vor auzi toţi cei care vor fi prezenţi, joi, 1 Decembrie, ora 11,30, la Macea. „Măcenii sunt gazde bune, ca toţi românii, aşa că vă aşteptăm la noi pe goştie. Atunci se va dona de către mine, comunităţii locale, un mic monument sub forma unei cărţi de marmură, care va avea săpat pe paginile ei numele celor şapte eroi şi povestea lor”, spune Ioan Ardelean Alexandru.

Vă mai recomandăm:

Zece motive pentru a sărbători Ziua Naţională la Alba Iulia, oraşul unde la 1 Decembrie 1918 au venit 100.000 de oameni

O poveste cât Marea Unire de la 1 Decembrie 1918: Alba Iulia, 100.000 de români şi un singur fotograf

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite