PORTRET: Cristian Negrilă, cucerit de lumea artelor marţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Negrilă
Cristian Negrilă

Arădeanul merge pe urmele tatălui său, fost practicant de karate. L-a egalat deja în grad şi visează să atingă performanţa.

PROFIL
Născut. 31 decembrie 1994
Educaţie. Liceul „Iuliu Maniu” Arad
Experienţă. Elev, sportiv.

Împlineşte 15 ani în ultima zi a anului. Ambiţia de a ajunge cât mai departe în karate e însă cu mult peste cea a unui copil de vârsta lui. Acum patru ani a intrat pentru prima dată în sala de antrenament a maestrului Teodor Răduţ, din comuna arădeană Şagu. În trecut, şi tatăl său făcuse acelaşi lucru, fiind printre cei mai buni elevi ai lui Răduţ. Seniorul s-a retras, purtând centura maro, cu gradul 3 kyu. Juniorul a reuşit deja să-l egaleze, dar anunţă că vrea mai mult şi o ţinteşte pe cea neagră.
„Îmi doresc să ajung cât pot de sus!”, a spus Cristian. Astăzi, tatăl e retras din sport, dar îl sfătuieşte pe tânărul arădean, urmărindu-i îndeaproape evoluţia. Antrenamentele riguroase şi severe din artele marţiale pot părea grele, dar pentru Cristi, sunt o bucurie.
„Mi-a plăcut tot ce se întâmplă în timpul pregătirilor, chiar de la început. Ştiam că e mult de muncit, dar îmi convine dacă e mai greu, e o provocare de care vreau să trec”, a spus tânărul sportiv. Cristian şi-a depăşit emoţiile apărute la primul concurs la care a participat, luând primul loc. Începutul bun l-a ambiţionat şi, de atunci, s-a numărat printre protagoniştii principali ai competiţiilor la care a luat parte. Vârful de până acum l-a atins la Campionatul European desfăşurat în acest an la Arad, când a cucerit două medalii de argint.

Vrea aurul mondial
„Am avut puţin trac la început, dar apoi mi-am zis că trebuie să tratez întrecerea ca pe una obişnuită”, a mărturisit Cristi. Preferă kumite, deşi aici e implicat contactul direct cu adversarul, spre deosebire de kata, „lupta imaginară”. Pe lângă întrecerile obişnuite, Cristi se pregăteşte pentru o competiţie importantă, programată peste doi ani. Elveţia va găzdui Campionatul Mondial de karate, unde Cristi speră să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Antrenorul Răduţ investeşte multă încredere în el şi îi prevede un viitor frumos, datorită calităţilor pe care le-a remarcat la tânărul său elev: modestie, respect şi ambiţie.
„De multe ori, îi spun eu la antrenamente să o lase mai moale. Sper să fie peste toţi”, l-a caracterizat antrenorul pe Cristi. După primii patru ani petrecuţi în lumea artelor marţiale, Cristi a învăţat principiile karate-ului. „Nu e vorba neapărat de auto-apărare. E vorba de gândire, pentru că reprezintă şi un sport al minţii, care te ajută să devii mai disciplinat şi să înveţi ce înseamnă respectul”, a încheiat sportivul arădean.

Întrebări şi răspunsuri

Dacă nu era karate, ce alt sport ai fi făcut?
Nu ştiu dacă aş fi făcut altceva. Poate fotbal. Am vrut să joc, dar am rămas
tot la karate. Aici mă simt cel mai bine.

Ce i-ai spune unui copil care vrea să se apuce de karate?
Să vină cu toată încrederea. Karate e un sport frumos, te ajută să te dezvolţi atât fizic, cât şi în viaţă, în muncă, în tot ce îţi propui să faci. Înveţi ce înseamnă respectul şi disciplina.

Ce spun colegii de liceu când aud că eşti karatist?
Îmi cer să le arăt anumite procedee. Sunt curioşi, unii îşi doresc să vină şi ei, să vadă pe viu cum e.

Care a fost ultimul turneu la care ai participat?
Cupa organizată la Timişoara, sub titulatura „20 de ani de libertate”. Am câştigat proba de kumite.

Ce-i place
Pentru Cristi, artele marţiale sunt pe primul loc în topul pasiunilor şi cu greu găseşte loc şi pentru altceva. „Vreau să ajung cât mai departe”, mărturiseşte el. Lui Cristi îi place să urmărească şi fotbalul.

Ce nu-i place
Tânărul sportiv se consideră o persoană pozitivă şi nu are o listă cu lucruri neplăcute. Încearcă să ia ce e mai bun din ce-i oferă viaţa. „Nu pot să spun acum că sunt lucruri care nu îmi plac”, afirmă Cristi.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite