PORTRET: Cristian Moţiu, viitor arhitect îndrăgostit de operă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A oscilat în toată copilăria şi adolescenţa între cele două pasiuni ale sale, dar până la urmă a decis că „un arhitect poate face şi muzică, dar un muzician nu poate face arhitectură”.

Profil:

Născut: 12 decembrie 1991, Arad
Studii: Liceul de Artă „Sabin Drăgoi“ din Arad
Experienţă: Desenează de când se ştie
Familie: Mai are două surori şi un frate

Tânărul Cristian Moţiu spune că făcea planuri de case încă dinainte de a afla ce e aceea arhitectură, înainte de a auzi cuvântul acesta. „Desenez de când mă ştiu şi îmi amintesc că de foarte mic făceam planuri de case. Părinţii mei m-au încurajat mult şi aşa am ajuns ca în clasa a VIII-a să dau admitere la Liceul de Artă Sabin Drăgoi la specializarea arhitectură”, povesteşte tânărul.

Visul vienez

Este convins că a fost alegerea cea mai bună. Asta nu înseamnă însă că pe parcursul celor patru ani de liceu nu a avut dubiile sale. „M-am gândit de multe ori dacă nu era mai bine să fac muzică, o altă mare pasiune de a mea. Am făcut totuşi 10 ani de trompetă şi doi ani de canto. Apoi însă am decis că un arhitect poate face şi muzică, dar un muzician nu poate face niciodată arhitectură”, povesteşte râzând Cristian Moţiu. Se pregăteşte de admitere la facultatea de profil din Timişoara, dar spune că visul său e acela de a studia la Viena, unul dintre oraşele sale favorite.

„Din păcate m-am trezit cam târziu şi nu mai aveam vreme să învăţ limba astfel că nu am mai putut da admitere acolo. Nu am renunţat însă la idee şi sper că voi reuşi în timpul facultăţii să câştig o bursă de studiu acolo”, explică Cristian. Pentru admiterea la arhitectură se pregăteşte de doi ani de zile cu meditaţii săptămânale la Timişoara la matematică şi la arhitectură.

Îndrăgostit de Arad

Are emoţii vizavi de admitere dar este convins că va reuşi, chair dacă, spune chiar el, e nemulţumit de faptul că acolo se pune accent pe tehnică şi mai puţin pe creativitate. Până să îşi vadă visul cu ochii, tânărul arădean s-a implicat într-un proiect ce vizează punerea în lumină a bijuteriilor arhitecturale ale Aradului. „Iubesc clădirile vechi din Arad şi potenţialul acestora. Tocmai de aceea, împreună cu doi colegi, am încercat să facem acest proiect care a crescut între timp şi acum s-a transformat într-o expoziţie în toată regula”, povesteşte Cristian despre expoziţia „Patrimoniul arhitectural al Aradului - încotro?“.

Susţine că principala motivaţie a fost dorinţa de face ceva pentru oraş şi dorinţa de a redescoperi valorile şi simbolurile autentice ale oraşului. „Sunt cuprinse 45 de lucrări, dintre care eu am şapte de grafică cu clădiri vechi din Arad, curţi interioare şi alte detalii arhitecturale. Acum aşteptăm reacţiile şi acţiuni pentru recondiţionarea lor”, spune tânărul artist.

Întrebări şi răspunsuri

De când aţi început lucrul la această expoziţie de arhitectură arădeană?
Am început de prin clasa a XI-a. Ne-am înarmat cu creioane şi foi, dar şi cu aparate foto, şi am început să colindăm oraşul. Am descoperit lucruri uimitoare, clădiri senzaţionale şi poveşti uluitoare.
Ce tehnică ai folosit pentru desenele din expoziţie?
Am utilizat o tehnică nouă, pe care tot cam pe atunci am început să o învăţăm. Sunt lucrări în tuş, făcute cu isograph-ul. Este vorba despre un fel de stilou care are un ac în vârf în loc de peniţă şi care permite astfel realizarea de linii mult mai subţiri şi implicit de detalii care altfel nu prea merg făcute.

Ce-i place
„Îmi plac călătoriile şi îmi place la nebunie să merg acasă la Şiria, acolo unde locuiesc părinţii mei şi unde e acasă. Tot acolo îmi plac întâlnirile cu familia mea, numeroasă. Am mulţi verişori şi aceste întâlniri de familie mă bucură”, explică tânărul.

Ce nu-i place
„Nu îmi place ca într-un grup, într-o echipă, unii dintre membrii să fie neserioşi. Nu îmi mai plac oamenii care nu ştiu ce vor, care sunt nehotărâţi”, mai explică Cristian Moţiu.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite