Cea mai delicioasă reţetă din Arad: plăcinta care se prepară cu ajutorul feţei de masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru umplutura plăcintei se pot folosi şi mere
Pentru umplutura plăcintei se pot folosi şi mere

„Plăcinta întinsă de Turnu“ este una dintre cele mai căutate delicatese „made in Arad“. Este o plăcintă foarte cunoascută în Banatul românesc, Banatul sârbesc şi în Câmpia Tisei. Pentru prepararea ei este nevoie de mac, dovleac, mere sau brânză.

Vorbim despre o plăcintă a cărui reţetă s-a transmis din generaţie în generaţie. Ceea ce o deosebeşte de alte deserturi este priceperea de care trebuie să dea dovadă gospodina. Produsul „Plăcintă întinsă de Turnu” a fost patentat de Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale “Arădeanca”.

Caracterul tradiţional al plăcintei este dat de modul de preparare (întinderea manuală a aluatului şi rularea cu faţa de masă).

Ca ingrediente, pentru prepararea plăcintei întinse se folosesc următoarele: făină, lapte de vacă proaspăt, ouă de găina, untură. Pentru umpluturi folosim: brânză dulce de vacă, mere, dovleac, vişine, nucă, mac şi varză murată.

placinta intinsa

Această plăcintă este nelipsită de la mai toate târgurile şi expoziţiile agricole naţionale. „Noi, sârbii, spunem că plăcinta este specifică naţiunii noastre, dar ea este a tuturor bănăţenilor, fiind preparată mai ales în Câmpia Maghiară şi în Banatul Sârbesc”, spune Gheorghina Iacsity, adminstratoarea unei afaceri de familie în domeniul alimentaţiei publice şi comerţului.

Gheorghina Iacsity spune că prepararea acestei plăcinte necesită timp. „Ca să prepari câteva tăvi de plăcintă, trebuie să munceşti 4-5 ore, iar procesul cel mai solicitant este întinsul aluatului, de unde şi numele”, explică Gheorghina.

image

Mai întâi, se prepară o cocă elastică ce trebuie întinsă bine pe o faţă de masă albă. Foaia întinsă se umple cu dovleac, măr, brânză dulce sau sărată, vişină, varză, nucă, mac, după preferinţă, apoi se rulează şi se formează un foietaj asemănător cu cel din comerţ. Acest preparat se dă la cuptor sau se congelează.

Exemplu de reţetă de plăcintă intinsă

Aluatul: 800 de grame de făină cernută calitate superioară; 500 ml de apă; 1 linguriţă de oţet; 1 linguriţă de sare şi ulei pentru întins.

Umplutura: la alegere

Aluatul se împarte în două şi se unge din abundenţă cu ulei, se acoperă şi se lasă să se odihnească cel puţin jumătate de oră. Se pune pe masă o faţa de masă din pânza mai grea. Luaţi o bucată de aluat, o ungeţi bine cu ulei şi o răsuciţi în aer aşezată pe pumnii stranşi, până când mijlocul se subţiază până la transparenţă, apoi o aşezaţi în centrul mesei, cu grijă să nu creaţi cute în aluat. Cu răbdare începeţi să trageţi de marginile aluatului, plimbându-vă în jurul mesei. Trageţi atât cât simţiţi că permite aluatul fără a se rupe. În final, marginile foii de plăcintă depăşesc marginea mesei. Se taie marginile aluatului de jur împrejur, iar foaia este gata de umplut.

Pentru prima din umpluturi se folosesc vişine fără sâmburi. Acestea se aşează la o margine a foii de aluat şi se rulează cu ajutorul feţei de masă.

Din fiecare foaie se fac câte doua rulouri, se rulează aluatul cu umplutura până la mijloc, se taie paralel cu ruloul şi se aşază plăcinta obţinută în tavă pe hârtie de copt, apoi se procedează la fel cu jumătatea rămasă. Altă umplutură este cu dovleac. Acesta se repartizează pe toată suprafata foii, apoi se rulează la fel. Plăcintele aşezate în tavă se stropesc cu ulei şi se introduc în cuptorul preîncins la 190 de grade. Se lasă la copt  până se rumenesc, apoi de taie bucăţele. La alegere se poate pune şi zahăr pudră.

Vă mai recomandăm: 

Placinta cu mere de post. Cea mai bună reţetă

Răsfăţ cu cea mai delicioasă plăcintă cu dovleac

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite