Parcare subterană, ansamblu de fântâni şi construcţie piramidală,  în Piaţa Avram Iancu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa va arăta parcarea din Piaţa Avram Iancu FOTO Primăria Arad
Aşa va arăta parcarea din Piaţa Avram Iancu FOTO Primăria Arad

Proiectul de amenajare al unei parcări subterane, pe două nivele în Piaţa Avram Iancu, se află la transparenţă decizională. Proiectul este unul complex şi cuprinde reamenajarea întregii zone.

Este vorba despre proiectul de hotărâre privind aprobarea actualizării studiului de fundamentare privind decizia de concesionare a proiectului „Amenajare parcare subterană Piaţa Avram Iancu din municipiul Arad”.
În proiect se menţionează că prin această investiţie se are în vedere atât amenajarea unei parcări subterane, cât şi reamenajarea urbanistică a acestei pieţe, astfel încât „să-şi recâştige atractivitatea pentru cetăţenii municipiului“.

„Proiectul vizează realizarea unei parcări subterane cu o capacitate de 588 locuri de parcare, iar la nivelul 0 al pieţei s-a studiat realizarea unei suprafeţe pietonale, fără intersecţii, cu circulaţia carosabilă pe întreaga suprafaţă a Pieţei «Avram Iancu» din municipiul Arad”, se arată în nota de fundamentare a investiţiei.
Necesitatea investiţiei rezultă atât din lipsa unui număr suficient de locuri de parcare în zona centrală a municipiului cât şi din dorinţa municipalităţii de a reamenaja din punct de vedere urbanistic Piaţa Avram Iancu în vederea dezvoltării potenţialului turistic al municipiului.

Studiului de fezabilitate aprobat de Consiliul Local Municipal Arad în data de 28 decembrie 2011, menţioneză faptul că parcarea va avea patru accese, circulaţia carosabilă va fi deviată în zona vestică a pieţei cu traversarea ei prin subteran. Deviate vor fi şi  reţelele subterane. Mai mult decât atât se doreşte ca toată suprafaţa pieţei inclusiv zona de circulaţie a tramvaielor să fie finisată cu dalaj decorativ (plăci sau calupuri de granit, roci eruptive de tip transilvănean etc.). Planurile municipalităţii nu se opresc aici: se are în vedere spre exemplu ca întreg ansamblul să fie revitalizat prin amplasarea unor terase cu caracter provizoriu, iar spaţiile verzi să fie de tipul plantaţii în jardinieră, arbuşti ornamentali şi terase înierbate.
În treimea nordică a pieţei se va amplasa o oglindă de apă şi un ansamblu de fântâni, iar în zona sudică o construcţie modernă de formă piramidală, din sticlă şi metal, cu două etaje.

Zona centrală ar urma să fie amenajată astfel încât să poată găzdui diferite evenimente publice, culturale, inclusiv realizarea unui cinematograf în aer liber pe timp de vară sau alte manifestaţii.
Accesul în parcare se va face pe două fire de circulaţie din Bulevardul Revoluţiei, adiacent Teatrului, latura vestică, după intersecţia cu strada Vasile Goldiş.

Sunt prevăzute două ieşiri din parcare, amplasate pe latura estică a pieţei, înspre Bulevardul Revoluţiei şi înspre strada Nicolae Bălcescu. Pentru realizarea unei suprafeţe pietonale fără intersecţii, cu circulaţia carosabilă pe întreaga suprafaţă a pieţei, se propune realizarea unui pasaj subteran carosabil pentru circulaţia auto de transit în zonă, amplasat pe latura vestică a pieţei.

Accesul în pasaj este propus paralel cu accesul în parcare, în colţul de nord vestic al pieţei, după intersecţia cu strada Goldiş iar ieşirea se va realiza în colţul sud vestic, înainte de strada Bariţiu.
Pentru accesul pietonilor s-au prevăzut 3 case de scări rezistente la foc şi perfect etanşe la fum, dintre care una va fi dotată cu ascensoare, pentru a facilita accesul pesoanelor cu handicap motoriu.

Conform studiului de fezabilitate, investiţia este estimată la peste 26 milioane de euro.
Până la data de 24 octombrie 2017, la Registratura Primăriei Arad, cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii privind aceste documente. Ulterior proiectul va fi supus la vot în Consiliul Local Municipal.

Vă mai recomandăm: Parcarea cu plata prin SMS în Craiova. Şoferii aleg să îşi lase maşina în parcarea subterană, acolo unde taxa este mai mică

Parcare de 180 de locuri pentru turiştii care vin la Cetatea Râşnov şi Dino Parc, cele mai vizitate obiective turistice după Castelul Bran

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite