FOTO VIDEO O clădire impunătoare în care a concertat marele compozitor şi violonist George Enescu se reabilitează. Ea a fost construită între anii 1911 - 1913

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Palatul Cultural din municipiul Arad este unul din edificiile cele mai reprezentative ale oraşului, impresionanta clădire fiind ridicată între anii 1911-1913.

Clădirea etalează o diversitate de stiluri. Faţada în stil neoclasic, este ornamentată cu un fronton sprijinit de coloane masive în stil corintic, iar deasupra lui străjuieşte un turn masiv.

Aripile laterale sunt dominate de elemente ale stilului Renaşterii italiene. În partea din spate, se regăsesc unele dintre elementele castelului de la Hunedoara, clădire de inspiraţie gotică. Holul central al clădirii este lucrat în marmură de Moneasa. Ornamentaţia holului principal este realizată în stil secession.

Ferestrele sunt originale şi sunt realizare în stil nouveau-art. Pictura de pe bolta cupolei reprezintă sistemul solar şi cometa Halley. Construirea edificiului a fost iniţiată încă din anul 1901 de Societatea Culturală Kölcsey din Arad, care a început demersurile pentru a ridica o clădire care să adăpostească muzeul local, biblioteca oraşului şi o sală   de concerte. Tot atunci s-a preconizat şi înfiinţarea unei galerii de artă. Ar­hitectul arădean Ludovic Szantay a fost desemnat să execute un plan al clădirii. A fost ales locul actual şi după aprobarea definitivă au început pre­gătirile pentru construirea palatului.

Din lipsă de fonduri, lucrările au stagnat până în anul 1910. În toamna anului 1912 construcţia palatului era pe terminate, iar o parte din colecţiile muzeului au fost deja mutate în noile încăperi ale clădirii. Inaugurarea festivă a avut loc la 25 octombrie 1913. Cu acest prilej a fost invitată şi Filarmonica oraşului Arad pentru un concert simfonic festiv în sala mare a palatului, concert care a cuprins piese de Schubert, Goldmarck, Bizet şi Beethoven. În perioada ce a urmat, publicul arădean, prezent în sala de concerte, a putut să vadă evoluând numeroase perso­nalităţi muzicale din ţară şi străinătate, printre care marele compozitor şi violonist George Enescu.

În prezent, clădirea Palatului Cultural, adăposteşte sediile Complexului Muzeal Arad, Sălii de Căsătorii a Muncipiului Arad şi Filarmonicii de Stat. Primăria Municipiului Arad a finanţat, în ultimii ani, ample lucrări de restaurare. Acum clădirea va intra intra în cea de-a doua etapă a modernizării, în urma unei investiţii care va fi finanţată de municipalitate urmând să fie reabilitat interiorul, exteriorul clădirii şi să fie achiziţionat mobilier nou. Astfel, se vor face reparaţii la faţada principală, dar şi la faţadele curţii interioare şi va fi revizuit iluminatul arhitectural. Se are în vedere realizarea accesului persoanelor cu handcap cu ajutorul unui lift.

Clădirea prezintă degradări mari atât la interior cât şi la exterior în special la acoperişul sălii filarmonicii, la o parte din sălile muzeului, la toate instalaţiile, mai ales în subsolul clădirii şi curţile interioare.

Tot în proiect mai este prevăzută realizarea unui sistem de recondiţionare a aerului, reabilitarea tâmplăriei interioare şi exterioare, reabilitarea vitraliilor, refacerea zugravelilor, picturilor, ornamentelor, atât în holuri, birouri cât şi în casa scării. O mare atenţie va fi acordată spaţiilor acoperite cu foiţă din aur. Se remobilează sala de concerte Proiectul mai prevede remobilarea cu fotolii adecvate ca stil şi funcţionalitate a spaţiului salii de spectacole, conform amplasamentului iniţial, cu spaţii de acces central –longitudinal, conform studiului acustic realizat recent. Tot în sala de concerte se vor reface zugrăvelile, picturile, ornamentele, pardoseala sălii. În ceea ce priveşte scena se va îmbunătaţi spaţiul scenic şi partea anterioară a sălii de concert, conform soluţiilor din studiul acustic.

S-a prevăzut montarea unei instalaţii de lumină mobilă, a unui ecran mobil pentru proiecţii, a unui sistem de ventilaţie şi climatizare adecvat diferitelor spectacole. Scena fixă actuală va fi înlocuită cu o scenă flotantă, care va satisface diferite activităţi.

De asemenea, proiectul mai prevede reabilitarea spaţiilor aferente sălii mari şi mici a filarmonicii, reabilitarea şi refuncţionalizarea subsolului, reabilitarea curţii interioare, dar şi reabilitarea instalaţiilor de apă, canal, termice şi electrice. În ultimii doi ani s-au mai investit 2,6 milioane de lei pentru renovarea clădirii Palatului Cultural, în prima etapă realizându-se reparaţii la pod, acoperiş şi şarpantă. 

Începând din aprilie, evenimentele programate la Filarmonică vor fi mutate  la Teatrul Clasic ”Ioan Slavici” dar şi la sala Ferdinand a Primăriei sau sala festivă a Colegiului Naţional ”Moise Nicoară”. 

Vă mai recomandăm: FOTO La mormântul lui Ludovic Szántay, arhitectul care a ridicat 72 dintre clădirile monumentale ale Aradului

FOTO Palatul Szántay atrage privirile şi după o sută de ani

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite