O cetate veche de peste 700 de ani din Arad a fost reconstruită pe calculator

O cetate veche de peste 700 de ani din Arad a fost reconstruită pe calculator

Cetatea Şoimoş, construită pe calculator FOTO Facebook ”Cetăţi, castele şi fortificaţii din România”

Cu ajutorul programelor digitale de modelare 3D, Radu Oltean, artist ilustrator din Bucureşti, specializat pe reconstituirea istorică, a realizat o reconstruire digitală a Cetăţii Şoimoş din judeţul Arad. Ilustraţia finală a fost publicată în cartea ”Cetăţi, castele şi alte fortificaţii de pe teritoriul României”. Cartea se află în librării din iulie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel putem să vedem cetatea cum arăta ea în perioada ei de glorie. Reconstrucţia digitală face parte dintr-un proiect mai amplu al lui Radu Oltean numit „Cetăţi, castele şi fortificaţii din România”. 

Acesta adună lucrările sale de reconstrucţie într-o carte. 

„Încă din vara anului 2015 lucrez la o carte despre fortificaţiile de-a lungul secolelor pe teritoriul României, începând cu Epoca Bronzului şi până în veacul al 19-lea. O să închei cu forturile din jurul Bucureştilor. Textul va fi o istorie militară succintă, dar interesantă. Ilustraţia va fi foarte bogată. Am adunat toate ilustraţiile mele, mai vechi şi mai noi, publicate sau nu, la care voi adăuga încă vreo 10 cetăţi noi. La aceste reconstituiri o să adaug fotografii frumoase, aeriene, de epocă, gravuri şi stampe de epocă, acuarele, planuri”, scrie Radu Oltean pe pagina lui de Facebook.

Cetatea Şoimoş din judeţul Arad fost construită către sfârşitul secolului al XIII-lea, de către o familie nobiliară. La începutul secolului al XIV-lea, respectiv după 1315, Şoimoş ajunge cetate regală. Donată în repetate rânduri către familiile nobiliare ale vremii, fortificaţia ajunge în anul 1446 în mâinile lui Ioan de Hunedoara, stăpânirea ei fiind oficializată abia în 1453, de către regele Ladislau al V-lea.


Ruinele Cetăţii Şoimoş

În vremea regelui Matia Corvin, cetatea a fost zălogită, trecând prin mai multe mâini, până a ajuns la fiul bastard al acestuia, Ioan Corvin. Prin el va ajunge în mâinile magnatului Gheorghe de Brandenburg. Pe lângă personalul obişnuit, în timp de pace, doar 12 oşteni păzeau cetatea, scrie într-un document din anii 1513-1514. În aceeaşi vreme, domeniul cetăţii cuprindea 95 de aşezări.

Ca şi alte cetăţi din zonă, fortificaţia Şoimoş a fost asediată şi cucerită de către armata de ţărani condusă de Gheorghe Doja, după ce garnizoana cetăţii s-a alăturat răsculaţilor. După înfrângerea răsculaţilor de sub zidurile Timişoarei, voievodul Ioan Szapolya a ocupat-o în folosul său direct. Câţiva ani mai târziu a devenit reşedinţă princiară pentru Ioan Sigismund Szapolya şi pentru mama sa, regina Isabela. A fost ocupată în 1552 de turci şi apoi eliberată de creştini în 1595. La început de secol al XVII-lea a devenit o bază militară otomană, până în anul 1688. Istoria Cetăţii Şoimoş se opreşte în 1788, când a fost părăsită şi demolată. Cetatea se află la aproximativ 35 de kilometri de Arad.
 

Vă mai recomandăm: 

Legenda cetăţilor Şoimoş, Dezna, Şiria:  Trei fecioare s-au transformat în şerpi albi

Cetatea Dezna din Arad, ruina care ascunde multe secrete: clădirea ar fi fost distrusă după ce o fată creştină a dat foc depozitului în care se afla praful de puşcă

Imagini din aceeasi galerie
  • Cetatea Şoimoş FOTO Facebook Cetăți, castele și fortificații din România
  • Cetatea Şoimoş FOTO Facebook Cetăți, castele și fortificații din România
  • Cetatea Şoimoş FOTO Facebook Cetăți, castele și fortificații din România
  • Cetatea Şoimoş FOTO Facebook Cetăți, castele și fortificații din România
  • Cetatea Şoimoş FOTO Facebook Cetăți, castele și fortificații din România
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: