Nicolae Ioţcu, baronul judeţului Arad

Nicolae Ioţcu, baronul judeţului Arad

Nicolae Ioţcu a fost în topul celor mai bogaţi preşedinţi de CJ

Printre cei mai puternici oameni din România sunt preşedinţii de  consilii judeţene, unii dintre aceştia fiind adevăraţi baroni locali, deoarece deţin controlul din punct de vedere politic şi financiar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nu de puţine ori ne este dat să vedem că pe parcursul mandatelor lor au loc licitaţii trucate, tăieri de panglici făcute cu mare fast pe bani publici sau investiţii decise în funcţie de interese politice sau personale.

La Arad numele de baron local îi revine lui Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad. Ioţcu este al doilea baron pedelist din ţară care a reuşit să rămână la şefia Consiliului Judeţean Arad în urma alegerilor locale din vara anului 2012.

Până la aceste alegeri Ioţcu a fost un apropiat al primarului Gheorghe Falcă, finul preşedintelui Traian Băsescu. De-a lungul anilor numele lui Ioţcu a fost legat de unele firme de materiale de construcţii cărora le-a dat aprobări şi care erau furnizori ai constructorului unui tronson al Autostrăzii Nădlac-Arad.

Potrivit declaraţiei sale de avere din anul 2013, Nicolae Ioţcu deţine echivalentul a peste 1.257.000 de lei, în diverse valute, sume depuse în  zece conturi bancare şi două fonduri de investiţii. El mai deţine, împreună cu soţia sa, Rodica, o casă de 366 de metri pătraţi, pe care a construit-o în 2010, şi un apartament cu patru camere, de 231 de metri pătraţi, pe care l-a cumpărat în anul 2011. De asemenea, deţine trei terenuri. Unul agricol dobândit prin Legea, nr 18/1991, iar două aflate în intravilan dobândite prin cumpărare împreună cu soţia.

Ioţcu a avut un autoturism, pe care l-a vândut în anul 2012 cu suma de 80.000 de lei către firma SC Ambiance Service SRL.

Ultima statistică îl arată clasat pe locul cinci în topul celor mai bogaţi şefi de consilii judeţene, cu o avere estimată la peste 730.000 de euro.

Când a plecat din Senat în 2008, Nicolae Ioţcu a avut un apartament în Arad, 1000 de mp la Vladimirescu, lângă Arad, o maşină Ford în leasing şi datorii la bancă de 61.500 franci elveţieni.

Rodica Ioţcu (soţia) deţinea, la nivelul anului 2009, un pachet de 33 la sută din acţiunile firmei TGH Exim Her din Arad (THG), după ce unul dintre acţionari i-a cedat, în mod gratuit, 20 de părţi sociale. În anul 2011, Consiliul Judeţean Arad a aprobat firmei THG o serie de certificate de urbanism. Era vorba de  deschiderea a două cariere de piatră, la Hălmagiu şi la Leasa. În anul 2012 primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a dat şi el o hotărâre de consiliu local prin care Primăria a închiriat un teren de peste 100.000 de metri pătraţi firmei THG, pe care aceasta să poată exploata nisip şi pietriş. Tot în anul 2012, firma THG – devenită între timp Euro Expert Agregate (EEA) – furniza materiale de construcţii firmei austriece Alpine Bau, cea care lucra la un tronson al autostrăzii Nădlac-Arad. Între timp, Alpine a dat faliment.

Mai amintim că pe vremea Guvernului Boc judeţul Arad a fost unul dintre cele mai favorizate la alocări de bani şi proiecte. Sute de milioane de euro au fost investite în infrastructură şi investiţii de tot felul.

Ioţcu a reuşit cu ajutorul lui Falcă să câştige încă un mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean în 2012. Însă, la doar câteva luni, Ioţcu l-a atacat pe primarul Falcă şi a vrut să preia organizaţia judeţeană a partidului. Nu a reuşit deoarece Falcă a câştigat alegerile, însă echipa lui Ioţcu l-a acuzat de furtul lor. 
Nicolae Ioţcu ocupă funţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad din anul 2008.

El şi-a început cariera politică în 1996, ca membru al Partidului Democrat, iar în numai un an a devenit vicepreşedinte al organizaţiei de tineret, pentru ca în 1999 să ajungă la şefia tinerilor democraţi. În 2001, Nicolae Ioţcu devine vicepreşedinte în partid, iar începând din 2005 deţine funcţia de secretar general al PD Arad. El a fost şi senator în Parlament, în perioada 2004-2008. În afară de activitatea politică, Nicolae Ioţcu a fost inspector în cadrul Consiliului Judeţean, în 2000, apoi a deţinut funcţia de director în cadrul a două firme specializate în transportul de persoane -  SC Armin Mayer Reisen SRL şi SC Adriana SRL Arad.

El este economist, absolvent al Universităţii Dimitrie Cantemir din Timişoara şi al Universităţii Naţionale de Apărare Carol I – Colegiul Naţional de Apărare.

 

Vă mai recomandăm: Gheorghe Falcă, baronul local care şi-a faultat politic, de două ori în jumătate de an, socrul

Baroni din Bihor, urmăriţi penal. Alexandru Kiss, vicepreşedintele CJ Bihor, acuzat de luare de mită. Prejudiciul, de peste 8,6 milioane de euro

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: