Nelu Pitic dă viaţă basmelor pe scena teatrului de Marionete din Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi arădeni îl cunosc de la concertele folk. Alţii, după măiestria cu care pune în scenă spectacolele pentru copii la Teatrul de Marionete din Arad.

PROFIL
Născut: 3 mai 1959
Studii: Şcoala Populară de Artă
Experienţă: De 16 ani pune în scenă spectacole pentru copii
Familie: Căsătorit

Încearcă să redea arădenilor cele mai frumoase poveşti din copilărie. Are la activ sute de spectacole şi tot atâtea scenografii şi marionete. Ceea ce iese din mâna sa face parte din basmul copilăriei şi el ştie că, înainte de toate, cea mai mare recompensă pe care pasiunea şi munca sa de o viaţă i-o oferă sunt aplauzele celor mici. „Nici nu am simţit cei 16 ani care au trecut de când sunt aici. E un loc care nu te lasă niciodată să îmbătrâneşti”, mărturiseşte Nicu Pitic.
Povestea celui care şi-a propus să ofere copiilor mai mult decât nişte simple spectacole începe în 1994, pe vremea când lucra ca grafician vitrinier. „La Teatrul de Marionete am ajuns dintr-un noroc. L-am însoţit pe vărul meu care vroia să se angajeze ca şi tâmplar. Pentru faptul că eram grafician vitrinier mi s-a propus să rămân aici. Aşa a început totul, mai întâi cu simple reclame, ca mai apoi să devin unul dintre singuri scenografi din ţară care lucrează cap-coadă la un spectacol”, povesteşte Nicu.

Poveşti pentru toate vârstele
Deşi este omul din umbră, Nicu Pitic îşi pune imaginaţia la contribuţie ori de câte ori pune în scenă un spectacol pentru cei mici. Dacă timp de 11 ani a fost responsabil doar cu atelierul de pictură, în prezent lucrează singur.
„Am avut ocazia să pun în scenă spectacole alături de Radu Dinulescu sau Carmen Mărginean. Acum în schimb, mă pot exprima cum îmi doresc, iar pentru asta copiii te taxează. Ei sunt cei mai buni critici, iar noi trebuie să fim la înălţimea cerinţelor acestora”, spune Nelu.
Cât priveşte marionetele cărora Nelu Pitic le dă viaţă încă din atelierul teatrului, procesul durează şi o săptămână, în funcţie de complexitatea personajelor care urmează să joace pe scenă. „Depinde foarte mult de complexitatea marionetelor. Pot lucra două, trei zile la ele, dar, totodată, pot lucra şi o săptămână şi asta pentru că sunt exigent cu mine însumi. Trebuie respectate în primul rând trăsăturile feţei în funcţie de piesa de teatru care urmează să fie jucată”, mărturiseşte scenograful arădean.

Preferă marionetele făcute din lemn
Deşi lucrează în lemn, cu timpul au apărut marionetele din polistiren, porţelan, care nu au aceaşi valoare sentimentală. „Cel mai dragi îmi sunt marionetele din lemn. Aici poţi intra mai bine în detalii faţă de celelalte. Dar timpurile se schimbă, iar noi trebuie să ne adaptăm”, spune Nelu Pitic. Scenograful arădean recunoaşte că Aradul nu prea are multe oferte pentru cei mici în afară de Teatrul de Marionete, parcurile şi locurile de joacă din oraş.

Intrebări şi răspunsuri

Sunt oameni interesaţi să-ţi urmeze pasiunea şi meseria?
Sunt convins că va duce cineva mai departe meseria asta. Fiul meu mai mic s-ar putea să mă urmeze. El m-a şi ajutat la conceperea unor păpuşi şi sper să-l prindă şi pe el pasiunea asta.

Sunt interesaţi cei mici de spectacolele pe care le oferiţi?
Da. În special dacă spectacolele sunt de calitate, cei mici vin şi de cinci, şase ori la unul singur. Chiar şi cele vechi încercăm tot timpul să le împrospătăm pentru a fi mereu la nivelul cerinţelor celor mici.

Ce-i place
„Sunt un fan înrăit al fenomenului folk. Pe vremuri am cântat şi în Cenaclul Flacăra, iar în prezent mai organizăm concerte de folk prin cluburile arădene. Cu toate acestea, nu ştiu să mânuiesc atât de bine chitara pe cât aş vrea”, spune scenograful.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac minciuna şi făţărnicia oamenilor. Nu-mi plac oamenii care încearcă să te lovească pe la spate. De aceea accept orice confruntare din partea oricui”, încheie Nicu Pitic.

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite