„Mnerea“ de Aldeşti, secretul magiunului tradiţional românesc care i-a hrănit pe soldaţi în al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Mnerea“ (gemul) de prune de Aldeşti este singurul magiun de prune atestat ca produs tradiţional din România. Procedeul de producerea este identic cu cel de acum o sută de ani, iar de întreaga afacere se ocupă o familie din judeţul Arad.

Dorina şi Vasile Faur au început în urmă cu 11 ani să pună pe picioare o afacere de familie, atunci când au cumpărat de la fostul IAS Ineu o suprafaţă de 20 de hectare de teren plantat cu pruni. Familia Faur se laudă cu faptul că produsul lor este singurul magiun atestat ca produs tradiţional din România.

„«Mnerea» (n.r. - «gemul») de Aldeşti a rămas singurul produs tradiţional românesc. Până nu demult a fost şi magiunul de Topoloveni, însă cei de acolo au început să lucreze industrial, să producă mari cantităţi. Normele prevăd că, pentru a te încadra cu produsul în categoria produselor tradiţionale, acestea trebuie obţinute prin metode manuale. În aceste condiţii, magiunul de Topoloveni a devenit doar produs făcut după o reţetă tradiţională", mai spune Vasile Faur.

Arădeanul explică motivele pentru care s-a gândit să lanseze pe piaţă acest produs. „Eu sunt născut în localitatea Chisindia, iar soţia în localitatea Aldeşti. Zonele acestea sunt renumite pentru faptul că pământul are o calitatea care permite prunilor să aibă, la rândul lor, o savoare deosebită. În al doilea rând, am dorit să duc mai departe tradiţia zonei şi a familiilor noastre. De sute de ani, familia mea s-a ocupat cu producerea ţuicii de prună şi a mnerii de prună", povesteşte Vasile Faur.

image

Toată producţia se vinde rapid

Familia Faur produce pe an cantităţi de mnere cuprinse între 500 şi 800 de kilograme. Întreaga cantitate este vândută într-un timp relativ scurt. Fie că participă la diferite târguri de profil, fie că are comenzi de la diferiţi comercianţi, Vasile Faur spune că tot ceea ce produce este vândut fără prea mari probleme. 

„Noi facem în fiecare an între 500 şi 800 de kilograme de mnere. Vindem fără probleme, este totuşi o cantitate mică. Dacă am putea produce mai mult, am vinde mai mult. Trebuie menţionat faptul că prunele pe care le folosim sunt cele bine coapte şi sunt cele care se fac în maxim o lună şi jumătate de la sfârşitul lunii august până în data de 15 octombrie", mai spune Vasile Faur.

Pentru obţinerea unui kilogram de mnere se folosesc patru kilograme de prune. Vasile Faur vinde produsul obţinut cu 25 de lei kilogramul. Mnerea este pusă în borcane de 380-400 de grame, care se vând cu 12 lei. Vasile Faur spune că produsul este foarte bun în special pentru copii, întrucât are un gust natural fără niciun adaos.

„Mnerea de Aldeşti nu conţine absolut nimic în afară de prune. Nu se pune problema să adăugăm conservanţi sau alte arome. Prunele le fierbem în vase de aramă. Ştiu când este gata fiert în momentul în care iau într-o lingură mnerea şi, dacă întorc lingura, compoziţia nu cade. Sau dacă trasez un şanţ în vasul în care fierb prunele, acesta nu se acoperă, ci rămâne dâra", conchide Vasile Faur.

image

Zeci de tone de mnere pentru armată

Mnerea de Aldeşti a fost apreciată şi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, atunci când din zona Ineului a plecat spre armată o importantă cantitate de magiun. Vasile Faur povesteşte că, printre cei care au contribuit la cele 30 de tone de magiun trimise către Armata Română, s-au numărat şi străbunicii lui.

Vă mai recomandăm: 

Războiul magiunului: greii din alimentaţie cer anularea brandului Magiun de Topoloveni la nivel european

Magiun de prune, fără zahăr, gătit în oală de lut

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite