Ministerul Culturii va da în judecată un sculptor

Ministerul Culturii va da în judecată un sculptor

Aşa arată proiectul Monumentului Marii Uniri

Ministerul Culturii apelează la instanţă pentru a-l obliga pe sculptorul care a câştigat concursul de realizare a monumentului Marii Uniri să livreze lucrarea sau să restituie premiul de 10 milioane de lei plătit din bani publici.

Ştiri pe aceeaşi temă

Această informare au primit-o şi reprezentanţii Primăriei Arad. Astfel, adresa de înştiinţare cu privire faptul că «în urma notificărilor transmise autorului, Ministerul Culturii a demarat acţiune în instanţă în vederea recuperării lucrării Monumentul Marii Uniri de la 1918 sau a sumei alocate pentru realizarea acesteia», semnată de secretarul de stat Radu Boroianu, responsabil al Direcţiei Patrimoniu Cultural, a ajuns la sfârşitul săptămânii trecute la Arad. 

„Istoria Monumentului Marii Uniri pare desprinsă din teatrul absurd. E bine că totuşi reprezentanţii guvernului s-au trezit în sfârşit să reacţioneze. Dar este greu de înţeles cum pot să-i privească în ochi pe arădeni şi pe toţi românii după modul iresponsabil în care au neglijat acest proiect de interes naţional. Este un eşec incalificabil, au ajuns practic în situaţia de a declara «pierdut» Monumentul  Marii Uniri, este o ofensă fără margini adusă României  şi istoriei poporului roman”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

De asemenea, reprezentanţii Primăriei mai precizează:

„Iniţiativa ridicării în Arad a unui monument reprezentativ dedicat Unirii de la 1 Decembrie 1918 a apărut în primii ani după Marea Unire, fiind relansată în anul 2003 prin reînfiinţarea Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri. Asociaţia a şi organizat de altfel un concurs naţional pentru proiectul artistic. Ministerul Culturii a scos însă din buget fondurile pentru finanţarea acestuia şi a organizat un alt concurs, care a fost jurizat fără consultarea reprezentanţilor Asociaţiei arădene. Proiectul câştigător a fost anunţat în toamna anului 2007, iar sculptorul  braşovean Florin Codre a obţinut pentru realizarea lucrării sale 10 milioane de lei de la Ministerul Culturii. În acelaşi an Primăria Municipiului Arad  l-a invitat pe artist să prezinte arădenilor viitoarea operă, cu ocazia evenimentelor oficiale organizate în cinstea Zilei Naţionale. Primăria Arad a prevăzut anual fonduri în buget pentru realizarea infrastructurii şi instalarea monumentului, dar livrarea lucrării nu a mai avut loc. Încercările repetate ale municipalităţii de a-l contacta pe autor nu au dat nici un rezultat, după cum nici solicitările de clarificări adresate Ministerului Culturii nu au primit răspunsuri”.

 

Vă mai recomandăm: Monumentul Marii Uniri va fi amenajat pe lacul de la Pădurice

Monumentul realizat din marmură chinezească va ajunge peste şase luni în ţară. Transportul lui costă 100.000 de euro

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: