Memoria lui Vasile Goldiş a fost cinstită de reprezentanţii colegiului care-i poartă numele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Colegiului Naţional „Vasile Goldiş” au cinstit memoria celui care a dat numele şcolii, cu ocazia a 80 de ani de la moartea acestuia.

Astfel, elevii, directorul instituţiei, prof. Eugen Bocăniciu, şi cadrele didactice de la Colegiul Naţional ,,Vasile Goldiş” i-au cinstit memoria la bustul din faţa şcolii. Slujba a fost oficiată de părintele Teodor Baba, ajutat de un mic cor format din Doru Baba, prof. Leucuţia Alexandru, prof. Costina Daniel şi prof. Hanţiu Adrian.

Elevii clasa a IV-a, pregătiţi de învăţătorul Viorel Dolha, au prezentat zilele trecute prietenilor şi grădiniţelor partenere o scenetă în care, îmbrăcaţi în costume de epocă, au interpretat replici ale lui Vasile Goldiş, între care şi celebra ,,să jurăm credinţă de aici înainte numai naţiunii române”, ale Regelui Ferdinand, cu memorabilele „ne-aţi adus dorul împlinit a câtorva milioane de suflete”, ale Reginei Maria cu neasemuitele „fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni” şi ale Primului-Ministru Ion I.C.Brătianu, cu profeticele cuvinte „vă aşteptăm de o mie de ani şi aţi venit ca să nu ne mai despărţim niciodată”.

„Aradul nu a avut vreo altă personalitate care să egaleze importanţa lui Vasile Goldiş în istoria românilor. Ştiaţi că documentele originale ale Unirii conţinând 6000 de pagini sunt legate în 6 volume şi că primul dintre ele are pe copertă fotografia lui Vasile Goldiş sub care stă scris cu majuscule: «Cuvântarea lui Vasile Goldiş la 1 Dec. 1918»? Ştiaţi că arădeanul Vasile Goldiş a avut ideea adunării de la Alba Iulia, că tot el a redactat chemarea către români să se adune acolo la 1 Decembrie, că tot el a scris Rezoluţia Marii Adunări Naţionale şi tot el a citit acolo acest cel mai important act al Unirii? Ştiaţi că în 14 decembrie 1918 Vasile Goldiş a prezentat Regelui Ferdinand actul Unirii Transilvaniei cu România fiind aşteptat chiar în Gara de Nord de Rege şi Guvern? Ştiaţi că, cel pe care Goga îl numise „părinte al patriei”, a fost primul arădean membru al Academiei Române şi că apoi va ocupa, pe rând, funcţii de ministru al cultelor şi instrucţiunii publice ministru în guvernele centrale, deputat la Radna, preşedinte al „Astrei”?

Mai târziu, Vasile Goldiş, mâhnit de nedreptăţile sociale, de corupţia şi de ambiţiile oamenilor politici s-a retras din viaţa politică şi s-a dedicat activităţilor culturale, trăindu-şi ultimii ani la Arad, unde încetează din viaţă la 10 februarie 1934. I s-au organizat funerariile naţionale şi în ziua înmormântării s-a instituit doliu naţional.

La 80 de ani de atunci, şcoala care îi poartă numele a ţinut, iată, să îi cinstească meritele, fiindcă, vorba lui Goldiş, «E interes obştesc să-i cunoaştem pe bărbaţii care vin din Ardeal cu atmosfera răcoritoare a munţilor lui, cu voinţa oţelită în luptele dârze pentru viaţa naţională, cu concepţia lor de moralitate austeră»”, spune conducerea şcolii.

Vă mai recomandăm: Vasile Goldiş, corifeul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, comemorat la Arad

FOTO Vasile Goldiş, omul care a dat naştere unei noi perioade istorice

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite