Locuitorii care şi-au pierdut satul protestează în faţa unei judecătorii din Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii din Nadaş au ieşit de nenumărate ori în stradă FOTO arhivă
Locuitorii din Nadaş au ieşit de nenumărate ori în stradă FOTO arhivă

Sătenii din localitatea arădeană Nadăş, alături de membri ai Partidului Noua Dreapta au anunţat că vor protesta, astăzi, începând cu ora 13.00, în zona Judecătoriei Ineu. Aceştia încearcă prin acest nou protest să tragă un semnal de alarmă asupra deciziilor incorecte ale justiţiei şi asupra abuzurilor săvârşite de judecători în acest caz.

Amintim că în anul 2006, Judecătoria Ineu a admis o plângere a soţilor Viorica şi Mihai Colţeu prin care se cerea anularea unor hotărâri din 2005 ale Comisiei judeţene şi Comisiei locale Tauţ pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor. Instanţa a dispus reconstituirea în favoarea reclamanţilor a dreptului de proprietate în natură pentru suprafaţa totală de 8.762 hectare de teren şi pădure, împreună cu clădirile sau alte construcţii aflate pe acestea.

Iniţial, atât Comisia locală Tauţ, cât şi Comisia judeţeană Arad au respins cererea de reconstituire a dreptului de proprietate privată formulată de soţii Colţeu.

Împotriva sentinţei Judecătoriei Ineu au declarat recurs Comisia judeţeană şi Direcţia Silvică Arad, iar acţiunea a fost admisă de Tribunalul Arad, care motiva că reclamanţii Viorica şi Mihai Colţeu, prin Ecaterina Mairovitz (de la care au beneficiat de certificatul de moştenitori), nu au calitatea de persoane îndreptăţite să solicite reconstituirea dreptului de proprietate, întrucât nu au vocaţie succesorală.

Cu toate acestea, un alt complet de la Tribunalul Arad a admis, ulterior, o contestaţie în anulare formulată de soţii Colţeu, devenind valabilă şi irevocabilă sentinţa nr. 657/2006 a Judecătoriei Ineu. Astfel, în 2009, soţii Colţeu au reuşit să intabuleze suprafaţa dobândită în Cartea Funciară, adică aproape tot extravilanul satului Nadăş, cu 1.200 de locuitori.

În noiembrie 2012, neînţelegerile dintre unii localnici şi familia Colţeu au culminat în momentul punerii în aplicare a unei sentinţe de evacuare a unei familii. Peste 30 de localnici s-au adunat atunci pentru susţinerea celor care locuiau în gospodăria ce urma să fie evacuată.

Familia Colţeu a mers atunci cu un buldozer pe o păşune unde exista un adăpost pentru ciobani şi animale, intenţionând evacuarea terenului. Jandarmii şi poliţiştii au intervenit pentru a se evita conflictele între părţi, iar evacuările nu au fost puse în practică.

Vă mai recomandăm: Cazul satului retrocedat din Arad a ajuns la DNA

Locuitorii din Nadăş cer sprijin Administraţiei Prezidenţiale pentru a-şi recupera satul

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite