Lansare de carte şi parastas în memoria părintelui dr. Pavel Vesa

Lansare de carte şi parastas în memoria părintelui dr. Pavel Vesa

Evenimentul a avut loc la biserica din curtea Spitalului Judeţean

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit, în biserica cu hramul ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva” din curtea Spitalului Judeţean Arad, slujba parastasului la şase săptămâni de la trecerea la cele veşnice a preotului cărturar Pavel Vesa.

Ştiri pe aceeaşi temă

La evenimentul care a avut loc sâmbătă pe lângă membrii familiei regretatului părinte, au participat numeroşi intelectuali şi iubitori de carte din toate categoriile – profesori universitari, medici, istorici, cercetători precum şi numeroşi credincioşi. În cuvântul de învăţătură rostit la parastas, Înaltpreasfinţia Sa a evocat prin cuvinte alese, personalitatea remarcabilă a părintelui Pavel Vesa precum şi calităţile deosebite de preot jertfelnic, care în toată viaţa sa „a căutat, prin tot ceea ce a făcut, să slujească cu multă dăruire pe Dumnezeu”.

Parastasul a fost urmat de lansarea ultimei sale cărţi: „Eparhia Aradului în timpul episcopului Sinesie Jivanovici (1751-1768)”. Despre personalitatea sa şi despre această ultimă lucrare au vorbit Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, care a subliniat importanţa acestei lucrări pentru viaţa spirituală şi culturală a eparhiei,  şi prof. univ. dr. Corneliu Pădureanu, din partea Asociaţiei Istoricilor Arădeni „Ştefan Cicio Pop”, care a făcut o prezentare amănunţită a acestei ultime cărţi.

Lucrarea ,,Eparhia Aradului în timpul episcopului Sinesie Jivanovici (1751-1768)”, a apărut cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, la Editura Arhiepiscopiei Aradului, la finele anului 2013. Cartea însumează 250 pagini şi este structurată pe 17 capitole, în care este prezentată situaţia Episcopiei Aradului la mijlocul secolului al XVIII-lea, din punct de vedere jurisdicţional, disciplinar, material, cultural, precum şi aspecte din viaţa bisericească arădeană în timpul păstoririi unuia dintre cei mai străluciţi ierarhi ai  Eparhiei Aradului, episcopului Sinesie Jivanovici.

 

Vă mai recomandăm: A murit preotul Pavel Vesa, cel care s-a îngrijit ca în incinta Spitalului Clinic Judeţean să fie amplasată o biserică monument istoric, datând din anul 1724

Un preot britanic a plătit 480 de euro pentru un tablou de Antoon van Dyck, în timp ce preţul real era de 1.000 de ori mai mare

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările