Neobosita „veterană” din Sintea Mare: la 105 ani face mâncare, spală şi mătură

Neobosita „veterană” din Sintea Mare: la 105 ani face mâncare, spală şi mătură

Ana Sereş alături de europarlamentarul Iosif Matula FOTO Claudia Untaru Creţu

Printre cei 23 de pensionari din judeţul Arad care au peste 100 de ani se numără şi Ana Sereş din comuna arădeană Sintea Mare. Ea a devenit cunoscută nu doar în această localitate, ci în întreg judeţul Arad, fiind una dintre cele mai vârstnice persoane.

La cei 105 ani, pe care îi împlineşte pe 7 decembrie, „nană Ană” sau „Ana Gugului"”, cum era cunoscută încă din tinereţe în localitate, se întreţine singură, îşi face mâncare, spală, mătură şi face curat. Unicele rude în viaţă, 2 strănepoţi, vin să o viziteze, deşi sunt stabiliţi în alte localităţi. Nu este uitată însă nici de autorităţile locale care o mai ajută cu ce are nevoie.

Pentru europarlamentarul Iosif Matula este deja o tradiţie să o viziteze an de an pe „veterana” din Sintea Mare.

„De şase ani o vizitez cu mare drag pe «nană Ană», cu prilejul aniversării, dar şi cu alte ocazii, pentru a vedea dacă problemele de zi cu zi în ceea ce priveşte lemnele pentru încălzire, mâncarea sau lumina îi sunt asigurate, în vederea unui trai decent. Şi dacă are nevoie de ceva, încerc, alături de alţi oameni inimoşi, să-i vin ajutor”, spune europarlamentarul Matula.

„În pragul acestei aniversări am găsit-o la fel de sprintenă şi cu mintea ageră ca de obicei, iar ca noutate mi-a spus că «m-o pus truda me' dă m-am învăţat cu cafă» şi ca urmare nu poate dormi noaptea, de gânduri”, povesteşte Iosif Matula.

„Din amintirile depănate de data aceasta, am reţinut-o pe aceea legată de copiii: «Io am iubit mult pruncii. Tăţi i-am adunat pe lângă mine. Mi-o fost drag de ei». Cu un zâmbet ascuns parcă, a mai povestit că «am fost bună de gură şi am făcut în tinereţe ce nu fac alţii nici dacă se mai nasc odată»”, continuă Iosif Matula.

În judeţul Arad, conform informaţiilor furnizate de reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii sunt 23 de pensionari care au peste 100 de ani, dintre care 12 sunt veterani de război.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: