INTERVIU Decanul care vrea să ridice toată România în picioare pentru asistenţă socială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decanul care ridică România în picioare FOTO arhivă personală
Decanul care ridică România în picioare FOTO arhivă personală

Doru Buzducea, preşedinte Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România (CNASR), Decan al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti şi promotor al Campaniei „România se ridică în picioare pentru asistenţa socială” a acordat un interviu pentru Adevărul.

Acesta a fost întrebat despre campania demarată la nivelul întegii ţări.

Adevărul: Ce proiect aţi început şi când legat de promovarea profesiei de asistent social?


Doru Buzducea: Proiectul ce se desfăşoară la ora actuală la nivel naţional şi intitulat metaforic „România se ridică în picioare pentru asistenţă socială” l-am început în primăvara acestui an, mai exact în luna mai şi are drept scop promovarea şi valorizarea profesiei de asistent social. Străbatem ţara în lung şi-n lat, de la Est la Vest şi de la Sud la Nord, aducând laolaltă confraţii de breaslă, oficialităţile judeţene, universitari, ziarişti, celebrităţi locale, prieteni şi susţinători a căror inimă bate pentru asistenţa socială. Proiectul face parte din strategia de management pe care am propus-o colegilor mei de la Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali (CNASR), organismul profesional ce reprezintă şi apără interesele asistenţilor sociali.

În ce oraşe aţi fost până în acest moment?

Deja ne apropiem de jumătate din judeţele ţării cu acest periplu naţional. Daţi-mi voie să spun câteva vorbe despre fiecare judeţ pe unde am „colindat” precum şi despre cei care au pus umărul ca evenimentele noastre să fie de răsunet. Cred, doar împreună putem să reuşim.

Am debutat în ţinutul pandurilor, ridicând Gorjul în picioare pentru asistenţa socială. Mulţumim Cristina Ciucur, Corina Drăgan şi Minodora Sucea, jurnalistul pentru care asistenţii sociali sunt categoric Supereroi.
Am urcat apoi în inima ţării, la Sibiu, într-un decor rustic şi complex, „la bunici acasă”. Mulţumim Rita Guliman şi compania, şi mai ales faimosului ziarist sibian Doris Lupu ce prin verbu-i fermecat a sensibilizat întreg judeţul la nevoile profesiei noastre.

Am trecut şi munţii în judeţul Neamţ, în ţinutul zimbrului dar şi al capricornului. Mulţumim Mirela Negruş, Daniel Ursu şi Nicoleta Ciocârlan. Iar pentru Andreea S. Trăsnea, jurnalistul ce ne-a deschis inima judeţului, transmitem prietenia noastră.

Am coborat la Bacău, la domnul Lucian Bodor acasă, ce cu măiestrie conduce oştenii noştri băcăuani.

Ialomiţa lui Alin Potinche şi Cristina Grasu nu putea lipsi, căci mereu s-a aflat în mijlocul evenimentelor istorice. Ne-am simţit foarte bine la Slobozia, mulţumim.
Filiala Ilfov-Giurgiu nu a stat deoparte, iar doamna comandant Cristina Teoroc a ridicat două judeţe în picioare pentru asistenţa socială, la Fortul 13 Jilava.

Ne-am deplasat apoi la Podul Înalt... în ţinutul domnilor Armeanu şi Iulian Vlad, la poarta de est a României! Iar Mihaela Zărnescu a marcat deplin în media locală istoria campaniei noastre pe tărâm vasluian.
A urmat fireşte Argeşul, ţinutul voievodal al Basarabilor dar şi al Nelidei Ghiţulescu, a cărei voinţă, determinare şi pricepere ne-a impresionat la maxim.

Am urcat şi la Crişana, în Bihor, la doamnele Claudia Torje, Andreea Pontoş şi Arina Moş, ce ne-au demonstrat valoarea pasiunii, a credinţei dar şi a eficienţei puse în slujba profesiei de asistent social. Mulţumim mult Crina Dobocan, sensibilul şi dedicatul ziarist local, prietenia ta ne onorează!
La Constanta, Marinela Grigore şi a sa echipa, cu sprijinul doamnei Mariana Gâju, au pus în scenă o adevărată desfăşurare de forţe în comuna Cumpăna!

În Banat, la Timişoara, în Aula Magna am simţit că visul trăieşte, că este posibil. Mulţumim Cosmin Goian, ziariştilor Nicoleta Popescu şi Stefan Both, căci în Banat ei cred şi cred nelimitat. 
Am poposit şi la Arad, un oraş cuceritor ce ne-a primit cu braţele deschise. Mulţumim Ionela Dehelean, Alina Costin, Alina Breaz, Claudia Boghicevici şi Erika Stark. Un gând special pentru dvs., doamna Claudia Untaru, jurnalistul ce ne-aţi surprins cu adevărat prin titlul reportajului publicat.

La Mehedinţi am revenit, de data aceasta în grandiosul Palat „Teodor Costescu”. Mehedinţi pentru mine înseamnă acas, iar pentru noi toţi înseamnă şi puntea noastră latină. Mulţumiri inimoasei filiale locale condusă de către Marius Roman, colegelor Irina Cepoi si Costina Roman, lui Valentin Popescu dar si vestitului cronicar severinean Iustin Stavaru. Nu, nu am uitat de celebrul jurnalist Voica Briceag de la Tele2 Drobeta!
Caraş-Severin, un faimos judeţ de munte, cu oameni hotărâţi şi drepţi s-a aliniat necondiţionat campaniei noastre. Un tărâm încărcat de istorie, de mitologie, de legende. Mulţumim Lavinia Popp. Mulţumiri speciale jurnalistului Laura Sgaverdea.


Am poposit şi la Târgovişte, la fosta reşedinţă domnească iar inima doamnei Violeta Ioan - presedinta filialei locale - m-am convins a mia oară, bate, bate pentru asistenţa socială. Mulţumim Claudiu Dumitrescu şi Alina Anghel, prin astfel de oameni ducem mai departe suflul imprimat pe harta ţării de CNASR.

doru Buzducea

La Suceava noi am fost. Mare eveniment şi cu fast a pregătit doamna Ecaterina Croitor, unul dintre cei mai eficienţi şi mai înţelepţi lideri ai CNASR. Versul popular spune: „La Suceava, între munţi Dumnezeu e-n toate, Zimbrul ţine la un loc oameni şi cetate”. Mulţumim, Ecaterina!
Un număr important de judeţe am ridicat în picioare pentru asistenţa socială, dar nu sigur, ci împreună cu maeştrii Cristian Roşu, Ioan Durnescu şi Diana Cristea.

De aproximativ un an de zile toţi 4 stăm în picioare pentru asistenţa socială şi nu am obosit. Încă mai avem resurse, dar şi jumătate din judeţele ţării. Vă asigur că şi ele se vor ridica în picioare pentru asistenţa socială. Acum, în 2018!

Din emoţii se construiesc relaţii… din emoţiile dvs s-a construit o profesie… din inimile noastre se desăvârşeşte o ţară ridicând-o în picioare pentru asistenţa socială!

Ceea ce noi construim împreună astăzi, construim pentru generaţiile viitoare, căci aşa cum spunea Ştefan cel Mare, prin cuvintele lui Barbu Ştefănescu Delavrancea: Moldova nu este a noastră, ci a urmaşilor urmaşilor noştri…

Ce înseamnă acest proiect?

Pentru mine personal dar şi pentru profesia de asistent social înseamnă mult, foarte mult. La momentul actual de dezvoltare profesională, o astfel de campanie era aşteptată şi necesară. Proiectul, la anvergura la care se desfăşoară, reprezintă într-un fel, păstrând proporţiile şi resursele implicate, o continuare a tradiţiei profesorului Dimitrie Gusti de a susţine şi promova asistenţa socială. Nu clădim pe nimic, ci pe ceea ce înaintaşii noştri au lăsat „moştenire” profesiei. Iar aici vorbesc de toţi cei care şi-au adus contribuţia la dezvoltarea profesiei, fie până în perioada comunistă, fie după ’90 când a fost reluată reconstrucţia sistemului naţional de asistenţă socială.

Ceea ce vedem şi ceea ce trăim astăzi este realitatea simţită şi gândită cu mulţi ani în urmă, când am îndrăznit să visăm, când am îndrăznit să privim dincolo de zid, dincolo de bariere. Am plecat în 1990 de jos, de la o singură facultate de profil, astăzi avem 23. Atunci existau câţiva asistenţi sociali supravieţuitori, astăzi suntem 40.000. Atunci eram necunoscuţi, astăzi CNASR cucereşte întreaga ţară ridicând-o în picioare pentru asistenţa socială!

Cum va continua anul viitor?

Vom merge mai departe desfăşurând campania şi în celelalte judeţe ale ţării. În ianuarie vom poposi la Satu Mare, apoi în februarie la Craiova şi poate la Ploieşti, iar în martie, după Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţă Socială ne vom deplasa în secuime, la Harghita. Apoi în aprilie vom merge la Tulcea şi tot aşa până ce toate judeţele ţării vor fi acoperite de sigla CNASR.


Mai puteţi citi:  Decanul care promovează profesia de asistent social mergând prin toate judeţele ţării

doru Buzducea

Voluntariatul, susţinut de Alina Breaz şi studenţii specializării asistenţă socială

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite