Incendiu devastator, oprit miraculos de ploaie. Cui i-au ridicat localnicii din Arad statuie în semne de mulţumire

Incendiu devastator, oprit miraculos de ploaie. Cui i-au ridicat localnicii din Arad statuie în semne de mulţumire

Statuia Sfântului Florian din Aradul Nou

O statuie a fost ridicată în Arad după ce un incendiu devastator a fost oprit de ploaie. Aceasta a fost ridicată în cartierul arădean Aradul Nou în anul 1869. Două familii de etnici germani ale căror case au scăpat de un incendiu devastator, produs în 1792, ca semn de recunoştinţă au donat bani pentru ridicarea acestei statui.

Ştiri pe aceeaşi temă

Istoricul arădean Antoniu Martin spune că statuia Sfântului Florian a fost ridicată în 1869 de prin donaţia unor familii din cartierul Aradul Nou, în semn de mulţumire pentru că în incendiul devastator din 1792 casele au scăpat de flăcări.

"În secolul al XVIII-lea, Aradul Nou a fost cuprins de un mare incendiu, care a făcut ravagii în gospodăriile etnicilor germani care populau localitatea. În mod miraculos, graţie rugăciunilor adresate Sfântului Florian, focul s-a stins", spune istoricul Antoniu Martin.

Sfântul Florian este un sfânt al bisericii romano-catolice, acesta fiind un martir creştin din primele secole, ucis pentru că nu a vrut să se dezică de credinţa creştină.

În spaţiul românesc există doar câteva statui dedicate sfântului, în zona de vest a României, dintre care trei se află în judeţul Arad.

"Cea din Aradul Nou a fost inaugurată în 1 iunie 1869, fiind opera unui  sculptor necunoscut. Statuia îl reprezintă pe sfânt în ipostază de legionar roman, fiind realizată din fontă turnată la Reşiţa. Sfântul Florian este considerat patronul pompierilor, protejând comunităţile atât de incendii, cât şi de inundaţii", mai spune istoricul arădean.

Pentru comunitatea germană din Aradul Nou, data de 4 mai,  ziua sfântului, reprezenta o veritabilă sărbătoare.

Acest lucru s-a păstrat până la instalarea Comunismului, când o tradiţie de câteva secole a încetat.

Vă mai recomandăm:

O statuie a lui Hillary Clinton a fost dezvelită în Albania

FOTO Gigi Becali are statuie în oraşul lui Ceauşescu! Creaţia artistică stârneşte zâmbete

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: