Ilie Stepan, unul dintre cei mai vechi pantofari din municipiul Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Stepan
Ilie Stepan

Arădeanului i-a plăcut de mic să meşterească şi să repare diferite obiecte stricate. Tatăl lui a fost cojocar, aşa că Ilie a fost învăţat încă din copilărie cu munca. Ilie Stepan este unul dintre cei mai vechi pantofari din oraş.

Profil:
Născut: 09.02.1956, Arad
Stdii: Liceul în Pâncota
Familie: Căsătorit, un copil
Carieră: Pantofar din anul 1984

Practică această meserie de o viaţă şi spune că, dacă ar fi să o ia de la capăt, ar alege acelaşi drum. Îl cunoaşte tot oraşul pentru că lucrează bine, vorbeşte frumos cu clienţii şi a reuşit în decursul anilor să atragă simpatia multor arădeni. Când îi calci pragul atelierului, te întâmpină un mobilier vechi cu rafturi pline de pantofi, miros pregnant de clei, dar şi mulţi clienţi. Comenzile îi merg ca pe roate.

„Am avut de-a face în cei peste 30 de ani de activitate cu oameni din toate categoriile sociale. Mulţi vin cu pantofii distruşi în totalitate, sau plini de noroi. Am învăţat, însă, să am răbdare şi să îi mulţumesc pe toţi. Meseria de pantofar mi-a adus întotdeuna satisfacţii, iar acum, în prag de criză, cred că noi suntem cei mai câştigaţi dintre meseriaşi. Oamenii nu mai au bani să-şi cumpere în fiecare lună câte-o pereche nouă de pantofi, aşa că îşi duc încălţările vechi la reparat”, a mărturisit Ilie Stepan.

Sincer cu clienţii lui

Pantofarul spune că pentru el, cel mai important lucru în viaţă e să-şi respecte cu stricteţe promisiunile făcute în faţa clienţilor. „Chiar dacă nu întotdeauna îmi iese o lucrare ca la carte, eu cred că e important să fii sincer cu clienţii tăi şi să-i respecţi. Numai în acest mod îţi poţi atrage simpatia tuturor”, a adăugat pantofarul arădean.

Bărbatul a învăţat în decursul anilor multe secrete legate de calitatea pantofilor. El spune că în fiecare zi se loveşte de un lucru nou, cu toate că are vechime în domeniu. Alături de soţia lui, Ilie tranformă pantofii vechi într-o pereche aproape nouă şi de calitate. „Treptat am învăţat cum să repar fiecare lucru mărunt. Începând de la repararea flecurilor, a tocurilor, lipirea tălpilor şi până la repararea unor accesorii de îmbrăcăminte, toate se numără printre activităţile mele zilnice”, a continuat meşterul Ilie Stepan.

Pantofarul a mărturisit că nevoia şi timpul l-au ajutat enorm să treacă peste anumite obstacole care i-au stat în cale. „Am fost pus în ipostaze în care a trebuit să improvizez un anumit lucru, dar cred eu că m-am descurcat destul de bine”, a încheiat pantofarul.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce calităţi trebuie să aibă un bun pantofar?
Cred că multă răbdare, căci are de-a face cu foarte mulţi oameni, din toate categoriile sociale. Vin fel şi fel de clienţi. De multe ori am avut în gând să nu primesc anumiţi pantofi, dar nu pot face aşa ceva.

Cât costă schimbarea unui flec?
Schimbarea unui flec costă între 7 şi 10 lei pentru o perche. Recunosc că am de câştigat şi dacă arădenii îşi cumpără pantofi noi, pentru că se uzează şi ei la un moment dat.

Ce altă meserie v-ar fi plăcut să aveți?

Nu cred că m-ar fi caracterizat mai bine altceva. Ador ceea ce fac.

Ce-i place?
Ilie Stepan a spus că îi place să muncească cât e ziua de lungă. Nu se vede făcând altceva. Dacă nu e la atelier, îşi găseşte de lucru acasă, pentru că într-o gospodărie „tot timpul e ceva de făcut”, a explicat pantofarul.

Ce nu-i place?
„Sunt multe lucruri care mă nemulţumesc, dar noroc că nu sunt firea care să pună totul la suflet. Minciuna, pasivitatea şi indiferenţa se numără în primele trei lucruri care mă deranjează cel mai mult la o persoană”, a încheiat Ilie Stepan.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite