GALERIE FOTO Copiii îşi pot dezvolta persoanlitatea cu ajutorul cailor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii din Arad îşi dezvoltă personalitatea cu ajutorul cailor. Acest lucru este posibil în urma unui parteneriat între o asociaţie din Arad,  primărie şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad.

Proiectul se desfăşoară până pe data de 30 iunie 2012 şi îşi propune iniţierea unui proces educaţional adresat copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani, prin interacţiunea cu poneii şi caii.

Proiectul se va realiza pe două coordonate. Pe de o parte se îmbogăţeşte cultura generală a copiilor legată de cai, călărie, cooperarea dintre om şi cal, iar pe de altă parte se dezvoltă o serie de aptitudini, competenţe şi atitudini ale copiilor prin contactul direct şi cooperarea cu poneii şi caii.

Atât copiii, cât şi părinţii sunt foarte încântaţi de acest proiect. „Mă bucur că la fiica mea îi plac animalele. O voi duce la călărie, deoarece este o activitate foarte frumoasă şi aşa mai uită de calculator. Am auzit de acest proiect de la şcoală”, spune Ramona Ştefan, părinte.

Managerul de proiect spune că va avea loc şi un concurs

„Activitățile vor consta în vizite ale specialiștilor la școli și grădinițe din municipiul Arad și prezentarea în fața copiilor a informațiilor istorice, mitologice, a elementelor de basm, a unor opere de artă legate de cai și călărie. În stimularea creativității copiilor prin lansarea de  concursuri de desen și de compuneri scurte cu tematică ecvestră.   Nu vor lipsi vizitele de grup ale copiilor la sediul Pony Club  pentru familiarizarea cu poneii și caii, dar şi învățarea individuală a elementelor de călărie de către copiii care doresc. Totodată este vorba şi despre participarea la un concurs internațional de călărie pentru copii, cu ocazia căruia va avea loc și concursul de desene pe zid pentru copii, cu temă ecvestră”, spune Ailoaie Sabina, manager de proiect şi preşedinta Asociaţiei  Pony Club Arad.

Aceasta mai afrimă că prin implementarea proiectului de față se dorește includerea în educația cât mai multor copii a oportunităților de dezvoltare personală oferite de parteneriatul dintre om și cal, sensibilizarea în acest sens a copiilor, părinților și educatorilor. „În educația copiilor din orașe, contactul cu natura ocupă un loc secundar. Sedentarismul și relativa închistare într-o formă de viață limitată și protejată duc la carențe în dezvoltarea lor psiho-fiziologică. Contactul cultural, dar și faptic al copiilor cu calul, ca ființă reală, dar și ca element tradițional al culturii și civilizației umane, vine să reducă această carență. Pentru copil, a învăța să coopereze cu partenerul său, calul, este un proces educațional, un factor de dezvoltare personală”, mai spune Sabina Ailoaie.

Click aici pentru galerie foto!



Sunt şi copii, care practică echitaţia de ceva vreme

image
image
image


Daria Paliciuc, 12 ani spune că a ajuns să practice echitaţia din dragoste pentru animale. „La început mi-am dorit să mângâi un cal sau ponei, şi dupa câteva plimbari a început să-mi placa, pentru că este un sport care mi se potriveşte. Uneori este greu, dar plăcerea de a lucra cu calul şi de a sta în aer liber, mă fac să trec peste greutăţi. Este un sport care se poate practica în orice anotimp.  Iarna e frumos în zăpadă, primăvara prin pădure, vara e sezonul concursurilor... Recomand tuturor copiilor deoarece ne menţine sănătoşi şi suntem în permanenţă în apropierea animalelor”, spune Daria Paliciuc.
 
Lili Matekovits, mama Victoriei Matekovits,  care are cinci 5 ani spune că familiei îi plac foarte mult caii. „Deoarece şi Victoriei şi nouă ne plac caii foarte mult, e un sport nobil, elegant, care ajută copilul să se dezvolte fizic şi psihic. Îi întăreşte rezistența și forța fizică, îndemânarea, coordonarea mișcărilor, rapiditatea reacțiilor, dar și forța spirituală, atenția față de partener - ponei, empatia, capacitatea de cooperare, prezența de spirit și curajul. Venim la antrenamente cam odata, de două ori pe săptămână, este frecventa adecvată pentru vârsta ei şi întotdeauna vine cu plăcere. Antrenamentele constau în diferite exerciţii de îndemânare şi conducerea calului, exerciţii gimnastică pe cal, pas, trap, galop la coardă şi jocuri distractive uneori”, spune Lili Matekovits.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite