Furia apelor la Pâncota: Animalele abia pot rezista în apa care ajunge până la genunchi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi locuitori din zonă şi-au asigurat casele, iar primarul vrea să dea în judecată Apele Române pentru digul neîntărit. Pagubele, care se ridică doar la o familie la sute de milioane de lei vechi, vor fi evaluate începând de astăzi.

Cu pagube de sute de milioane de lei vechi de familie şi cu toate culturile la pământ, oamenii din oraşul arădean Pâncota se luptă şi acum cu apele care au dat năvală peste ei, începând de sămbătă de la prânz. Autorităţile din zonă spun că din această dimineaţă vor merge pe la fiecare gospodărie să vadă care sunt pagubele.

„Am vorbit şi cu prefectul, care a fost să vadă situaţia şi, începând de astăzi, mergem din casă în casă să evaluăm pagubele, care sunt enorme. Oamenii au rămas fără culturile agricole, nu se pot folosi de legume, de nimic. Nu mai vorbim de bunurile din locuinţe. Vrem să obţinem bani de la guvern, să-i putem ajuta. Cei de la Apele Române sunt de vină că nu au consolidat digul. Aparţine de ei şi noi nu putem interveni. Am mai încercat să facem ceva, dar degeaba. Îi vom da în judecată. Nu se poate aşa ceva”, a spus Iosif Retter, primarul din Pâncota.

Prioritate: animalele

O mare parte dintre cei care au pagube mari spun că şi-au asigurat casele şi că sunt curioşi dacă îi va despăgubi cineva. „Avem asigurare, dar nu ştim ce să spunem. Cel puţin o săptămână nu ştim nimic, până nu se fac evaluările. Vai de noi. Am rămas şi fără găini, că s-au înecat. Aveam cloşcă pe ouă. Le-a luat apa, plâng în continuu de atunci. Vecinii au mutat viţeii şi porcii”, a povestit Maria Curta, localnică.



Toate acestea s-au întâmplat deoarece pârâul Valea Sodom – Bighiu a ieşit din matcă. Oamenii sunt acum nevoiţi să îşi mute animalele în alte zone şi să încarce mereu saci cu nisip pentru a-i pune în calea apelor. Mulţi dintre ei au rămas fără solarii, care pentru unii reprezentau singura sursă de venit.
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au spus că ploile abundente au afectat mai multe localităţi unde au fost inundate străzi, curţi, anexe şi terenuri agricole. „S-a mai intervenit la Sebiş, în staţiunea Moneasa, la Lipova, la ieşirea din oraş, la Hălmagiu şi în localitatea Buhani”, a declarat Sorina Ambruş, purtător de cuvânt al ISU Arad.

Voluntarii şi autorităţile, în stare de alertă

Cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad, precum şi Serviciile Voluntare sunt pregatite să intervină în cazul în care situaţia o va împune. Asiguratorii spun că prima dată trebuie văzut despre ce este vorba şi abia după aceea se poate vorbi despre despăgubiri.

image
image
image
Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite