FOTO Români cu care ne mândrim. Stefan W. Hell se numără printre laureaţii premiului Nobel pentru chimie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arădeanul Stefan W. Hell este unul românii cu care ne putem mândri. În luna octombrie 2014 alături de Eric Betzig şi William E. Moerner a câştigat premiul Nobel pentru chimie.

Stefan W. Hell este cercetător şvab născut în judeţul Arad. Cei trei oameni de ştiinţă au fost recompensaţi pentru dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de superrezoluţie.

Stefan W. Hell s-a născut pe 23 decembrie 1962 în comuna Sântana din judeţul Arad. Şvabul din Banat este al doilea elev de la Liceul „Nikolaus Lenau” din Timişoara câştigător al unui premiu Nobel, după scriitoarea Herta Muller. Ştefan Hell este un fizician şi director la Institutul pentru Chimie Biofizică „Max Planck“. În 2013, premiul Nobel pentru chimie a revenit cercetătorilor Martin Karplus, Michael Levitt şi Arieh Warshel, pentru dezvoltarea modelelor multiscalare aplicabile în cazul sistemelor chimice complexe. Laureaţii au primit câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 1,1 milioane de dolari, care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie. Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

A petrecut copilăria la Sântana

Stefan W. Hell, cel care a descoperit că printr-un microscop fotonic se pot face observaţii mult mai amănunţite decât se credea asupra celulelor, are o casă în oraşul Sântana, judeţul Arad, acolo unde şi-a petrecut toată copilăria. Localnicii şi-l amintesc pe Stefan ca fiind un tânăr cuminte, pasionat de învăţătură. Localitatea Sântana, din judeţul Arad, a devenit brusc cunoscută recent, după ce Premiul Nobel pentru Chimie a mers anul trecut la Stefan Hell.

România are „meritul“ să-l fi vândut pe Hell, alături de alţi un sfert de milion de etnici germani. Stefan Hell şi părinţii lui au părăsit ţara noastră în anul 1978, pe când el avea doar 15 ani.   Stefan Hell era un copil foarte studios. Prefera să stea să citească decât să participe la baluri. Îşi aduce aminte de acest lucru Katarina Renz, unul dintre cei aproximativ 300 de şvabi din Sântana.  „Fiica mea, care şi ea trăieşte în Germania, a fost colegă de şcoală cu Stefan Hell. Îl ştiam şi eu, era un copil retras, liniştit. Nici nu mergea la baluri. Dar nici nu putea să iasă din el decât un om de calitate având în vedere cum au fost părinţii lui. Tatăl lui era subinginer la fabrica de lemn de la Pâncota, iar mama a fost învăţătoare de limbă germană“, a declarat Katarina Renz, care a fost şi vecină cu familia Hell. 

Katarina Renz a rămas cu soţul ei la Sântana. Restul familiei se află în Germania.

„Stefan Hell a făcut şcoala gimnazială I-VIII la Sântana. Dirigintele lui era Marta Folmann, iar ca profesor de chimie pe Ioan Klink. Erau doi profesori de excepţie, care şi ei au plecat apoi în Germania”, ne spune Ana Honiges, director adjunct la Şcoala Gimanzială “Sfânta Ana” din localitate. Casa copilăriei  Stefan Hell a locuit pe actuala stradă Rozelor, la numărul 33. După plecarea lor în Germania, casa a intrat în posesia CAP-ului local, care a băgat în ea chiriaşi.  „Ei aveau aici două case. Eu eram economist la CAP şi mi s-a recomandat casa, în 1983. După Revoluţie, mai exact în 1997, am putut cumpăra casa de la statul român“, declară Gheorghe Dan, care a făcut numeroase modificări la casă. La ultima sa vizită în Sântana, în 2012, Stefan Hell a vizitat casa coplăriei.  „A dorit să vadă casa. Era cu tatăl lui şi cu soţia. Ea nu vorbeşte româneşte, este nemţoaică adevărată. I-am arătat şi fotografii cum era casa înainte. Chiar m-a rugat să îi trimit şi lui pe internet. I-am şi trimis vreo 40 de poze. I-a plăcut ce am făcut aici“, a mai spus Gheorghe Dan. 

Casa în care a copilărit Stefan Hell, acum modificată  Stefan Hell a locuit aici până a plecat la Timişoara, la Liceul „Nikolaus Lenau“. Pe perioada a două semestre, Ştefan a stat la internatul liceului.  Nu s-a putut rupe de Sântana. Hell a făcut demersurile să recupereze o altă proprietate a familiei sale, o casă care a aparţinut cândva tatălui său.

Stefan Hell a acordat un interviu în exclusivitate pentru emisiunea în limba germană de la Radio Timişoara, în care a vorbit despre premiul primit. 

„Este un lucru grozav. Un premiu Nobel este cea mai mare distincţie pentru un cercetător şi confirmă că munca alături de echipa mea este una foarte importantă. Faptul că am primit acest premiu este un lucru cu totul deosebit”, a spus Hell, ale cărui descopeire va da posibilitatea oamenilor de ştiinţă săînţeleagă cum funcţionează o celulă vie, cum funcţionează omul la nivel celular, cum se întreţine sistemul uman. De asemenea, se va putea înţelege şi afla ce se întâmplă atunci când o celulă se îmbolnăveşte, când e vorba de boală, o infecţie virală sau de o mutaţie la nivel celular, în cazul cancerului.

Stefan Hell a descoperit o modalitate de a vedea cu microscopul fotonic cum funcţionează celulele vii   Întrebat ce a primit din partea României, înainte de emigrare, Stefan Hell a spus:  “Ceea ce am primit din România, din Banat, a fost, foarte devreme, fascinaţia pentru ştiinţele naturii. Educaţia, pe atunci, trebuie să mărturisesc, a fost foarte severă şi foarte bună. Am avut norocul de a avea mulţi profesori grozavi. Cu siguranţă dacă nu plecam în Germania, dacă nu aş fi avut parte de extraordinara formare profesională extra-curriculară, dacă nu aş fi studiat la o universitate de prestigiu, unde să găsesc oameni care să mă susţină, dacă nu aş fi avut posibilităţile oferite de Institutul Max Plank, nu aş fi putut face descoperirea”, a declarat Ştefan Hell. 

Între 1981 şi 1987 a urmat cursurile Facultăţii de Fizică la Universitatea din Heidelberg, unde a obţinut titlul de doctor în fizică în 1990, cu calificativul maxim - summa cum laudae.

Este director al Institutului pentru Chimie şi Biofizică Max Planck din Göttingen şi director al Centrului german pentru cercetări contra cancerului din Heidelberg.

Hell este, de asemenea, şeful departamentului de Nanoscopie Optică al Centrului German de Cercetare a Cancerului din Heidelberg, profesor onorific la Facultatea de Fizică a Universităţii din Göttingen şi profesor la Facultatea de Fizică a Universităţii din Heidelberg. Este şi membru al comitetului de directori al Laboratorului de lasere din Göttingen şi membru al Academiei de Ştiinţe din Göttingen şi Heidelberg.

Stefan Hell a fost premiat cu Nobel pentru introducerea, în anul 2000, a conceptului de "golire prin emisie stimulată" (STED/ stimulated emission depletion) în microscopie.

Vă mai recomandăm: Clujeanul care a adus acasă românii care schimbă economia lumii: „Aş ura României să aibă în sfarşit voinţa de a renunţa la recompensarea mediocrităţii”

Români cu care ne mândrim. Şeful de gară din Alba Iulia care a oferit ceai cald şi gustări călătorilor ce aşteptau un tren întârziat

EXCLUSIV Stefan W.Hell, al doilea elev de la Liceul „Nikolaus Lenau” din Timişoara care a câştigat un Nobel

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite