FOTO Reinhardt West deţine singurul atelier din România unde se construiesc ambarcaţiuni nautice sportive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai nou produs al firmei de ambarcaţiuni din Arad FOTO Facebook
Cel mai nou produs al firmei de ambarcaţiuni din Arad FOTO Facebook

Unicul producător din România de ambarcaţiuni pentru sportul de performanţă este arădean. Este vorba despre West Reinhardt, născut la 11 aprilie 1954.

De asemenea, el este şi cel care  produce şi ambarcaţiuni de agrement, adică hidrobiciclete. Este vorba despre cele în formă de lebădă sau de delfin. Matriţele le face tot în Arad. El este inspirat de modelele pentru performanţă care respectă toate standardele. Din 2004, West Reinhardt produce la Arad ambarcaţiuni pentru kaiac-canoe şi canotaj, toate tipurile şi toate modelele cerute de criteriile de performanţă.

„La un kaiac pentru o persoană o echipă munceşte o zi. Orice kaiac nu poate avea mai puţin de 12 kg, deoarece sportivul poate fi descalificat la final”  spunea West în cadrul unui inteviu.

Acesta vorbeşte cu entuziasm ori de câte ori este întrebat despre munca lui. Încă din anul 2010, West declara că deşi este extrem de fericit că munca sa contribuie la continuarea sportului nautic de perfomanţă, este dezamăgit de situaţia în care se află Aradul, locul cu cei mai mulţi şi mai buni canotori.

„Sunt foarte fericit că mi-am făcut din hobby o afacere şi 24 din 24 de ore pot lucra aici” spune West.

Pasiunea a început la 14 ani 

Pasiunea pentru kaiac-canoe a început la vârsta de 14 ani, când după data de 23 august s-a hotărât că vrea să meargă pe apă:

„Erau defilările de 23 august, toată lumea mergea pe malul Mureşului, iar eu am vrut să merg cu barca pe Mureş. A doua zi am mers la club şi am zis că vreau să merg cu barca, apoi am văzut kaiacurile şi am zis că vreau să le încerc şi pe ele şi încet, încet am ajuns şi la concursuri”.

Afacerea a pornit-o cumpărând şi vânzând mai departe ambarcaţiuni, iar într-o zi şi-a dat seama că poate şi el să le facă.

„Prima barcă am laminat-o în faţă la Clubul «Voinţa» apoi am cumpărat locul acesta şi l-am dezvoltat încet, încet”, mărturiseşte arădeanul.

Pasiunea sa pentru kaiac-canoe l-a dus pe West Reinhardt pe aproape toate apele din România, dar de departe Jiul i se pare cel mai periculos:

„Este cea mai sălbatică apă din România, gradul 3 spre 4. Eu am un foarte mare respect pentru apă ... era să-mi las viaţa în ea! Eram pe un râu de la graniţa dintre Elveţia şi Austria, de categoria 5, maşina de spălat cum i se mai spune, dar am avut noroc, am scăpat doar cu un genunchi umflat”.

Pentru că este un om cu care Aradul se mândreşte joi, 14 februarie 2013, la ora 13, acesta este invitatul Bibliotecii Judeţene „A.D. Xenopol ” , în calitate de personalitate a Aradului.

În anul 1974 Reinhardt West a devenit antrenor secund şi apoi principal, la clubul „Voinţa” Arad, iar mai târziu la clubul naţional „Steaua”.

Din anul 1981 sportivul a emigrat în Germania de Vest. Aici a activat tot ca antrenor. A experimentat eşecul în faţa echipei DDR (Germaniei comuniste), dar şi succesul prin campionii naţionali şi mondiali pe care i-a format.

După Revoluţia din 1989, arădeanul a revenit acasă, unde hotărăşte să-şi transforme hobby-ul pentru bărci în propria afacere. Reuşeşte, după multă perseverenţă, să-şi închege propriul atelier în care  nouă angajaţi recondiţionează şi construiesc ambarcaţiuni nautice sportive.

Pe lângă multele experienţe trăite, Reinhardt West împreună cu Călin Nica au intreprins o expediţie în caiace pe Dunăre, au străbătut 7 ţări, refăcând traseul fluviului de la izvor până la vărsare. Pregătirea pentru expediţie a durat un an.

Primul club oficial de canotaj, intitulat Asociaţia Vâslaşilor din Arad Mureşul, a fost înfiinţat de Vasarhely Bela şi Szarmosujvaros Nemeti în 1890, avându-l ca preşedinte pe omul de afaceri Neyky Kinzing. Primele ambarcaţiuni sportive au fost aduse în 1890 din Germania, apoi din Budapesta şi Szeged.

Înainte de primul război mondial funcţionau la Arad trei cluburi de canotaj dotate cu 40 de ambarcaţiuni sportive şi utilitare. Acum câteva asociaţii luptă pentru continuarea acestui sport în Arad, printre acestea se află şi Mişcarea Arădeană.

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite