FOTO Povestea tânărului bancher român care a ajuns consilierul vicepreşedintelui Băncii Europene de Investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un arădean este unul dintre tinerii cu care ţara noastră se poate mândri. La vârsta de 27 de ani, urmează un doctorat în cotutelă la UVT Timişoara -  Sorbona, coordonat de rectorul UVT, Marilen Pirtea, şi de un mare economist francez, Christian de Boissieu.

În acelaşi timp predă un curs de nivel masteral în Politici Monetare la Sorbona şi este unul dintre consilierii lui Mihai Tănăsescu, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI).

„Doctoratul cred că are o mare importanţă academică, deoarece după cunoştinţa mea este prima lucrare ştiinţifica despre evoluţia investiţiilor în „private equity” în Europa Centralăşi de Est, în perioada crizei pe care tocmai am cunoscut-o”, spune Mihai Precup.

Mihai s-a născut şi crescut în judeţul Arad şi mărturiseşte că se simte ataşat şi astăzi de Ţara Zărandului. „Doresc ca prin experienţa pe care o acumulez la cel mai înalt nivel în cea mai mare instituţie financiară multinanţională, să fiu de folos comunităţii în care m-am născut. Deşi sunt destul de departe geografic de judeţul Arad, am rămas însă foarte ataşat de oamenii de aici şi ori de câte ori mă întorc acasă îmi face o deosebită plăcere să îi ascult şi să stau de vorbă cu ei”, afirmă tânărul.

Despre viaţa în străinătate acesta spune că nu are impresia că a emigrat vreodată. „Deşi am plecat de aproape şapte ani din România am păstrat vii legăturile cu ţara. Nu mă refer aici doar la vizitele ocazionale pe care le-am făcut în România pentru a îmi vizita familia şi prietenii ci am încercat chiar de la distanţă sa mă implic în proiecte pentru România. Astfel, pe parcursul studiilor mele, am ajuns să coordonez filiala din Franţa a Ligii Studenţilor Romani din Străinătate. O experienţă nemaipomenită, in care am sprijinit sute de studenţi români să studieze în Franţa iar pe unii dintre ei, care şi-au dorit acest lucru, i-am ajutat inclusiv să revină în ţară şi să înceapă cariere de succes în România. Mă gândesc aici la aportul filialei din Franţa la proiecte ca şi „Hai acasă” sau „SMART Disapora” care promovează întoarcerea tinerilor talente în ţară”, declară Mihai Precup.

Experienţa la Banca Europeana de Investiţii


Proiectul tânărului pentru Romania a continuat cu experienţa de la Banca Europeana de Investiţii (BEI). „Pentru poziţia pe care o ocup în acest moment, am fost selectat de domnul Tănăsescu în urma unui concurs transparent, ceea ce dovedeşte caracterul altruist al domnului Tănăsescu care doreşte să transmită din experienţa sa tinerei generaţii. În BEI lucrează un grup important de tineri români care şi-ar dori ca la un moment dat să revină în ţară. În această categorie cred ca mă includ şi eu.  Întoarcerea în ţară, este o promisiune pe care mi-am făcut-o din prima zi când am plecat la studii în străinătate“, mai afirmă Mihai.

Acesta mai mărturiseşte că este un lucru extraordinar să lucrezi în managementul celei mai mari instituţii financiare multinaţionale din lume în termeni de active deţinute: de două ori mai mare decât Banca Mondială şi de cinci ori mai mare decât BERD. „Această poziţie îmi permite să particip la negocieri la cel mai înalt nivel şi să pot să îmi aduc contribuţia, bineînţeles după puterile mele, la procesul de dezvoltare a ţărilor din Europa de Sud Est, din grupul cărora face şi România parte”, adaugă tânărul. 

Arădeanul este de părere că generaţia sub 30 de ani, care este acum în plină formare, trebuie ca la schimbarea generaţiilor să pună umărul la reformele structurale din ţara noastră pentru a aduce Romania acolo unde ii este locul pe harta Europei:„Cu siguranţă se vor lovi de stereotipuri de genul «fără pile nu faci nimic în ţara asta» sau «trebuie să fi din sistem». Va mărturisesccă personal am fost confruntat cu astfel de stereotipuri şi că poate uneori a trebuit sa dau explicaţii mai mult decât necesare pentru reuşitele mele. Nu pot să spun ca noocraţia este o regulă generală în ţara noastră, însă exemplul personal stă mărturie că în Romania există şi oameni care promovează tineri pe merit, pe baza capacitaţii lor intelectuale. Astfel «mitul pilelor» devine relativ in ceea ce priveşte ţara noastră” 

Precup este de părere ca ţara noastră are nevoie de tehnocraţi: „Romania după cum bine ştiţi de la revoluţie până în prezent a evoluat mult sub potenţial. Un exemplu foarte simplu ar fi că Romania alături de Bulgaria are cel mai scăzut PIB-uri pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Acest indicator arată într-o manieră simplificată bunăstarea cetăţenilor. Astfel, este limpede că România are nevoie acută de tehnocraţi, de oameni care să fie recrutaţi în politică pentru că sunt foarte buni pe domeniile lor de activitate. Cu specialişti pe funcţii de conducere cred cu tărie că România poate deveni o poveste de succes în Europa”, a declarat Mihai Precup.

Despre timpul liber tânărul spune că poate din spirit patriotic, când era în şcoala generală şi în liceu a practicat aşa numitul sport naţional al romanilor „oina”, fiind medaliat la numeroase competiţii naţionale. Astăzi el când are timp  practică înotul de câteva ori pe săptămâna.

Vă mai recomandăm: Povestea de succes a unui tânăr din Mehedinţi care a ajuns student în Olanda

VIDEO The New York Times: Povestea de success a unui tânăr autist, într-o lume a adulţilor

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite