FOTO Palatul Szántay atrage privirile şi după o sută de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre clădirile impunătoare din municipiu Arad este şi ceea a arhitectului arădean, de renume european, Szántay Lajos.

Acesta  se află la intersecţia străzii Horia cu strada Episcopiei şi este o realizare spectaculoasă a proprietarului care, în 1905, elaborează şi construieşte magnificul edificiu cu demisol, parter şi două etaje – cap de perspectivă – dominat de un turn artistic lucrat, ce susţine globul pământesc, semn de mare deschidere spre lume a proprietarului. Szántay Lajos (1872 – 1961) a fost unul dintre cei mai merituoşi arhitecţi arădeni, recunoscut pe plan internaţional, descris într-o biografie de G. Lanevschi.

Palatul adăposteşte apartamente, iar mai nou, la demisol, s-au amenajat magazine şi ateliere.

„Edificiul atrage si impune prin acurateţea reliefurilor din tencuială, a deschiderilor construite, a ornamentului metalic al grilelor porţilor pietonale, a balustradelor balcoanelor, precum şi prin eleganţa poziţilor atlanţilor si cariatidelor ce susţin balcoanele de colţ a celui de-al doilea etaj, în timp ce la interior, la fel de spectaculoase sunt frumoasele vitralii florale a deschiderilor din casa treptelor precum şi balustrada din fier forjat a scărilor”, spune Codrin Jung, arhitect.

Perspectiva principală a clădirii se deschide dinspre piaţa centrală, fiind dominată de turnul de colţ, format din trei laturi ale hexagonului.

De acest turn sunt ataşate aripile principale ale clădirii. Turnul este acoperit cu un coif piramidal de plan hexagonal, pornind din cornişe arcuite şi penetrat de goluri, este o lucrare din piatră şi tinichigerie, care îmbină armonios diferite ornamente florale şi de măşti.

Parterul este încheiat de un brâu simplu, format de un listel la nivelul balcoanelor de la etaj. Pe toate laturile turnului se afla câte un balcon cu balustradă de fier forjat al cărei motiv principal aminteşte de lira muzelor, motiv ce se regăseşte în întreaga decoraţie a clădirii.

Lajos Szantay, sau mai bine cunoscut de către arădeni ca Ludovic Szantay, s-a născut în Arad la 20 februarie 1872. Acesta a fost un arhitect, constructor şi antreprenor, realizând o serie de edificii cu preponderenţă în stilul Secession, stil ce participă azi la creionarea imaginii culturale a Aradului. Szantay poate fi considerat cel mai des întâlnit arhitect în Arad, prin clădirile proiectate de către el.

De-a lungul vieţii a proiectat clădiri semnificative din urbea noastră, printre acestea numărându-se: Palatul Kohn – construit în anul 1905, clădirea situată pe strada Episcopiei la nr. 9 a fost construit la cererea lui Kohn Josef. Având o feronerie impresionantă cu motive floral-vegetale, edificiul se încadrează în perioada geometrică a Secesiunii vieneze. Biserica Roşie – un deosebit monument arhitectonic, aparţinând stilului baroc.

Denumirea de “Biserica Roşie” provine de la finisajul exterior, clădirea fiind îmbrăcată în cărămidă roşie. Această clădire a fost construită între 1905-1906, turnul principal având 46 de m. înălţime. În momentul sfinţirii, biserica era dotată cu trei clopote de o tonă şi jumătate fiecare, două dintre acestea fiind topite în primul război mondial pentru a fi fabricată muniţie.

Gara de Nord – printre cele mai impozante clădiri din Arad, reprezentând şi ea stilul secession şi dominând piaţa gării, aceasta a fost construită în anul 1910.

Mai puteţi citi: FOTO Palatul Administrativ, comoara arhitecturală a Aradului

Clădiri emblemă: cum călătoreşti în timp direct de la birou

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite